Tjänstebilrekord 2016 – men kan bli mindre förmånligt

Ronny Svensson, vd på Ynnor AB. 2016 beskattades 273.000 personer för bilförmån av tjänstebil, av vilka nio procent är miljöklassade bilar. Ökningen betyder att tjänstebilsmarknaden har vuxit...
Annons

Tjänstebilrekord 2016 – men kan bli mindre förmånligt
Ronny Svensson, vd på Ynnor AB.

2016 beskattades 273.000 personer för bilförmån av tjänstebil, av vilka nio procent är miljöklassade bilar. Ökningen betyder att tjänstebilsmarknaden har vuxit med nästan 25 procent sedan 2010. 

”Främsta orsaken till att antalet bilförmåner fortsätter öka är att det blev billigare med förmånsbil ifjol jämfört med tidigare år, men regeringens nya förslag att bonus malus-skatten ska avspeglas i bilens förmånsvärde kommer att skapa stora förändringar på tjänstebilsmarknaden”, säger Ronny Svensson, vd på Ynnor AB.

Ynnor har tittat på hur märkesfördelningen i förhållande till förarnas bruttolön och bilarnas årsmodell ser ut.

”Bilarnas ålder fördelad på märke är intressant, eftersom mer än 60.000 förmånsbilar ska bytas ut nästa år, när det nya regelverket börjar gälla. För många förare kan tjänstebilen då bli mycket dyrare, om man väljer en lika törstig modell som innan. Men det kan också bli väldigt billigt med tjänstebil även i fortsättningen, om man tänker efter och gör rätt val”, säger Ronny Svensson.

Enligt Ynnor har vissa kommuner och län har fler förmånsbilar, vilket är viktigt att beakta vid bland annat utbyggnad av laddinfrastruktur.

”De är viktigt så att laddstolparna hamnar där de som kör laddbilar faktiskt bor”, säger Ronny Svensson.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen