Nevs vd i exklusiv intervju: ”Det är ingen konkurs”

Saab-ättlingen Nevs blir kvar med 23 anställda, men ska sälja sina spännande elbilsprojekt Pons och Emily. ”Vi kommer aldrig att sluta kämpa”, säger vd Nina Selander.
Annons

För ett och ett halvt år sedan fick Nevs i uppdrag av sin kinesiska ägare Evergrande att få in nya investerare eller ägare. Hela företaget skulle säljas i ett stycke. Det visade sig vara svårt och i samband med ett byte av strategi, som går ut på att sälja företaget i delar, gick Nina Selander in som vd efter Stefan Tilk, som fick lämna.

”Mitt uppdrag blev snabbt att lägga ner företaget. Det är ingen konkurs. Vi ska sälja av delar, bit för bit av företaget, som läggs i malpåse. Samma vecka som jag fick uppdraget var jag tvingad att lägga ett varsel, 320 personer fick gå, vi är nu 23 personer kvar”, säger Nina Selander.

Vad ska de som är kvar göra?

”Vi har sålt av en del av våra fastigheter men fabriken finns kvar. Direktivet är att underhålla den för att kunna hyra ut. Det kommer att finnas verksamhet i våra lokaler, men inte under våra vingar. Våra egna projekt drivs inte vidare. Vårt hjärteprojekt Pons, kommer vi inte att kunna utveckla vidare eftersom det är för dyrt. Samma personer som nu fått ett varsel har i uppdrag att paketera projektet för att de ska kunna säljas vidare.”

Ni har andra projekt som ni också försöker sälja?

”Ja vi har en elbil, ett projekt som vi kallar Emily, som är en fantastisk bil och det projektet försöker vi också sälja. Under våra tio år har vi så ofta fått frågorna: ’Vad vi gör ni, när kommer det en bil, när startar produktionen? Vi har haft väldigt många utvecklingsprojekt som vi inte har kunnat berätta något om. Men det ska vi göra nu. Samtidigt som vi kunde börja visa vår självkörande bil Sango kom Corona, som gjorde att de finansiella möjligheterna försvann. Vi har haft rejäl otur på ett projekt som skulle kunna ha blivit fantastiskt.

Nevs elbil Emily har Auto motor & sports Alrik Söderlind också fått provköra. Håll utkik här på sajten för nästa del från vårt besök hos företaget!

Vad ser ditt positiva jag om framtiden?

”Jag har alltid haft ett positivt jag och vi kommer aldrig att sluta kämpa. Nevs finns fortfarande kvar. Fördelen med den här resan är att vår ägare Evergrande har gått från att vilja sälja oss till att de inser att man måste ha kvar oss. De har flaggat för en del spännande saker, som jag tyvärr inte kan avslöja. Hoppet kommer inte att lämna mig, men vi är tydliga med att vi kommer att fortsätta att försöka sälja både Pons och Emily, och det kan komma nya uppdrag som vi är redo för.”

Det som är mest värdefullt är allt kunnande som personalen har, och de flesta går nu ut genom dörren …

”Ja. Det är en skatt som lämnar. Och det gör projekt som Pons och Emily svåra att sälja när alla personer försvinner, kunskapen följer inte med. Vi har haft ett team som har gjort ett otroligt arbete med elbilsprojektet, på så kort tid. Har man inte så mycket hjärta som vi har hade det varit omöjligt att ta fram en så fantastisk produkt på den här tidplanen. Jag skulle önska av hela mitt hjärta att Emily skulle få ett liv. Det är paketerat så gott vi kan, för att bli verklighet.”

Försvinner projekten från Nevs?

”Förhoppningsvis säljer vi dem, och drömmen är att det startar ett Emilyföretag eller ett Ponsbolag, det hade varit helt fantastiskt. Att allt det här som vi gjort inte var för ingenting.”

Det finns hemliga saker som du inte får tala om … Kan du skissa lite mer om framtiden?

”Ja det finns det, och de skulle kunna innebära att vi kan bli fler än 23 personer. Evergrande ser att vi har en möjlighet att köra produktion, den ska vi inte bortse ifrån. Vi är deras enda produktionsanläggning i Europa och den är värd jättemycket. Jag talar dagligen med Evergrande och ibland måste jag nästan bromsa så att vi kan gå på det bästa spåret.”

Det är fortfarande väldigt spännande?

”Ja det är det. Vi kommer att fylla vår tid.”

Annons
Annons
Rulla till toppen