”Elbilarna gör att vi kan sälja fler suvar som vi tjänar pengar på”

Kia ligger långt framme med överkomliga elbilar – suven e-Niro är populär och snart kommer också nya generationen e-Soul. Produktchefen Alper Celik ser chanser för märket när biljättarna går över till eldrift.
Annons

Det låter ganska enkelt – att utveckla en elbil med lång räckvidd och sedan sälja den till ett relativt överkomligt pris. Men riktigt så enkelt är det inte. 

Kias produktchef Alper Celik erkänner att märket inte tjänar några stora pengar på elbilarna än, men Kia tar en position som blir viktig framöver. Vi möter honom på bilsalongen i Genève.

• Varför storsatsar Kia på elektrifiering?

”Politikerna skulle inte ha krävt det om vi inte kunde göra det. Det är mycket tufft, men för Kia är det en stor möjlighet. Vi är ett ungt företag, men med elektrifieringen har vi lika stor chans som alla andra när det väl sätter fart har vi en mycket bra position”, säger Alper Celik till Recharge.

• Hur ser affären ut?

”Vi tjänar inte mycket pengar på dagens elbilar men vi bygger upp en stor kundbas. Och eftersom de sänker snittet för våra koldioxidutsläpp kan vi sälja fler suvar som vi tjänar mycket pengar på.”

• Varför ligger Europa efter med elbilar?

”Kinas enorma luftproblem tvingade fram omställningen. I Europa var behovet inte lika stort. I Kina var inte industrin lika etablerad och därför kan man ställa om till elbilar snabbare. Att ligga efter kan ha sina fördelar.”

Annons
Annons
Rulla till toppen