Trendspaning: Var femte väljer svenskt

Vi tar tempen på den svenska och internationella bilmarknaden!

Trendspaning: Var femte väljer svenskt

Mejla mig om du har tips om listan eller trendspaningen: ludvig@automotorsport.se

Var femte väljer svenskt

Hittills i år har drygt 19 procent av de nyregistrerade bilarna i Sverige varit "svenska", det vill säga en Volvo eller en Polestar. Andelen svenska bilar i registreringsstatistiken har sjunkit sakta men säkert under en lång tid, det mest dramatiska tappet skedde vid Saabs konkurs. Jämfört med i fjol har dock andelen ökat med drygt tre procent, både tack vare Volvos tillväxt och nya Polestar.

SVENSKTOPPEN
Populäraste svenska bilarna hittills i år (när datan inhämtades)
Modell Antal
1. Volvo S/V60 11 831
2. Volvo S/V90 6 650
3. Volvo XC60 6 250
4. Volvo XC40 5 953
5. Volvo XC90 1 222
6. Polestar 2 340
7. Volvo V40 17
8. Polestar 1 12

Volvo S/V60 ser ut att gå mot en seger i den svenska registreringsstatistiken i år, i alla fall så länge inget dramatiskt händer. Polestar 2 är en nykomling på listan med blygsamma siffror än så länge, frågan är om den nyligen meddelade återkallelsen av alla Polestar 2 kommer att påverka försäljningen på sikt?


MODELLTOPPEN: Förvånande nog tar Kia Niro hem förstaplatsen i augusti. Det är första gången en Kia toppar listan. Orsaken är en kombination av låga registreringar av Volvo och ett riktigt uppsving för Kia Niro, frågan är hur länge det håller?

MÄRKESTOPPEN: För första gången på ett bra tag går Volkswagen om Volvo i registreringsstatistiken. Mellan de två konkurrenterna skiljer det inte mer än några hundra bilar. Sett till hela 2020 är det dock Volvo som leder.


Här är det asiatiskt som gäller. Till vår förvåning syns inte en enda europeisk eller amerikansk bilmodell på den kanadensiska topplistan i augusti månad. Störst, med en ordentlig marginal, är Toyota RAV4 följd av huvudkonkurrenten Honda CR-V. Sett till märken innehar Toyota ledningen, men Volvo var faktiskt det fabrikat som ökade mest i augusti. Hittills i år har 975 356 bilar registrerats i Kanada, en minskning med drygt 27 procent jämfört med samma period i fjol.