Prylkoll 6/2021: Dumper och lättpackat

Vi fortsätter att klämma och känna på prylar. Som när bakvänt blir rättvänt.

Tipsa oss!

Har du någon pryl som du är nyfiken på? Mejla: redaktionen@automotorsport.se


Dunderhäftig dumper

Man kan tro att Lego har stående plats på prylsidan. Det stämmer inte, men å andra sidan verkar det inte finnas någon hejd på hur många fräcka byggsatser det kan lanseras i Technicserien. Tidigare kantiga personbilar från Volvo borde passa utmärkt för Legoklossar men istället har man tagit fram ett fordon från Volvo Construction Equipment, A60H, som är deras största dumper. Byggmodellen är rejäl, 60 centimeter lång, och består av 2 193 delar. Med appen Control+ går fordonet att styra. Var ska du dumpa lasten?

Läs mer: lego.comPris: Ca 2 800 kr


Namn knyter band

Den heter TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph Special Edition 44 mm Calibre Heuer 02 Automatic, så fick vi det avklarat. Bakom det långa namnet döljer sig en klocka och startskottet för det starkaste partnerskapet mellan en biltillverkare och ett klockmärke, någonsin, förkunnar pressmaterialet.

Porsche började kalla sin starkaste motor Carrera efter klassvinsten i landsvägsloppet Carrera Panamericana 1954. Jack Heuer tog fram den första Carreraklockan 1963, som en hyllning till tävlingen. De två varumärkena knöts sedan samman när McLarens F1-motor TAG-Turbo utvecklades och blev framgångsrik på 1980-talet. Det finns fler exempel, och klockan är nästa kapitel.

Notera Porschetexten och Porsches typsnitt på tachymeterskalan runt urtavlan. Notera även asfaltsstrukturen på själva urtavlan. Rotorn som laddar automaturverket, synlig genom glasbakstycket, har formen av ratten i 911.

Läs mer: krons.se • Pris: 66 500 kr


Bakvänt rätt

Aerodynamik är klurigt. Förra året vände en svensk Teslaägare på sin takbox och noterade lägre energiförbrukning. Nu har Autoform tagit fasta på detta och utvecklat Calix Aero Loader, som ser ut att sitta bakvänt, men har förstärkts fram – som ser ut att vara bak. Aero Loader, med en volym på 430 liter, ska sänka förbrukning (el och bränsle) med cirka sju procent. Takboxdesignen har verkligen kommit till en vändpunkt...

Läs mer: pebe.sePris: 7 495 kr


Hatten över i

Djävulen sitter i detaljerna och pricken över i:et är två uttryck som sammanfattar detta tillbehör. Ventilhattarna i aluminium finns ofärgade (silveraktiga) eller som här i svart. Innanmätet i plast ska passa alla ventiler, även sådana med däcktryckskontroll. AMG-logotypen är täckt med en PU-lins för att skydda mot UV-ljus.

Läs mer: shop.mercedes-benz.com • Pris: 367 kr


Packa lätt

Colin Chapman var som bekant fixerad vid låg vikt när det kom till tävlingsbilar. "Simplify, then add lightness" är ett av hans mest klassiska citat. Ha det i åtanke när du packar denna läckra weekendbag. Väskan är tillverkad av skinn från skotska Bridge of Weir som även tillhandahåller läderklädslar till bilindustrin. Den är framtagen i samarbete med Clive Chapman, son till Colin och ägare till Classic Team Lotus.

Bilen som väskan hyllar är Lotus Type 25 och den pryds därför med nummer 8, vilket var Jim Clarks tävlingsnummer när han säkrade förarmästerskapet i denna bil 1963. 

Läs mer: jordanbespoke.comPris: 9 150 kr