Alrik om biltillverkarna som bara satsar fossilt: "De är dödsdömda"

Premium Så svarar vår chefredaktör på kritiken att vi skriver för mycket om laddbilar.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Flygplanet mot Ängelholm tar fart och det gör också mina tankar. Borde jag ha flygskam? Nej, sluta nu! Mot stressen efter morgonens skriverier om bilreklam, mejlmattan och nu nästa uppdrag med tight lämning finns det bara en bra lösning. Blunda. Vila.

Kaffevagnen kommer med en chokladbit – ska jag äta eller vara duktig? Äta såklart. Imorgon ska jag titta på Koenigseggs nya hypersportbil Jesko med 1 600 hästkrafter. Det är du som betalar min lön! Jag är din utsände.

Klimatkatastrof eller livsglädje? Jag skulle inte sitta på planet om jag inte trodde att det gjorde positiv skillnad som kan sätta fart på rätt energi. Någonstans i Jeskos väsen och livsglädje finns nyckeln till en bättre framtid. 

Vissa tycker att den bästa flygresan är den oflugna, den bästa köttbiten den oätna, den bästa prylen den oproducerade – men det är helt fel.

Tankarna driftar iväg in i halvsömnen. Bilar, image och reklam. Vad avgör vilken bil vi köper? Är Zlatan den bästa konsumentrådgivaren? För några år sedan drogs också jag med av Zlatans Made By Sweden-filmer och på något vis var gamla Volvo XC70 ett självklart val med massa habegär … Står du emot image eller älskar du känslan runt ett varumärke? Är hårdvaran viktigast? Priset, eller formerna?

Som allt annat avgör blandningen av känsla och förnuft och på den skalan åker vi uppåt och neråt utifrån vad vi ser, hör och har kvar i plånboken. Vilket samhälle vi lever i påverkar starkt. Kanske också vilken tidning man väljer att läsa? Vi är flockdjur. Just nu lägger sig klimathotet som en grundton över vårt samhälle, allt färgas av det. Men hittar vi rätt balans, gör vi de bästa valen? Har miljöpolitikerna rätt i sin panik?

Läsarens mejl: "Skriv om fossilbilarna, de är de vi kör, de är verkligheten!"

Ett av alla mejl denna morgon handlade om att vi skriver för mycket om elbilar. "Skriv om fossilbilarna, de är de vi kör, de är verkligheten!" En kort stund funderade jag på om vi är fel ute. Men det är vårt jobb att skriva om det som är nytt. Att åskådliggöra skillnader, att testa, förklara, räkna, analysera och just nu finns en magi kring laddbara bilar som vi försöker förstå oss på. Vad är bra och vad är dåligt? Vad ska man kräva? Är laddhybrider rätt väg?

Ett av alla resultat i vår stora läsarundersökning Best cars visar att vi gör rätt. Gissa hur många procent av läsarna som planerar att nästa nya bil ska ha en laddsladd?

Rätt svar är 38,5 procent! Räkna in lätthybrider så blir siffran 53,9 procent. Bland de tyska läsarna ska 18,1 procent köpa laddbart och i Polen ligger nivån på 5,3 procent.

Över hälften av de svenska läsarna, bilkunniga konsumenter, väljer alltså bort majoriteten av alla bilmodeller som är till salu, på grund av att de inte har en elmotor. Att bara ha konventionella fossilbilar på paletten är som att försöka sälja kolkraftverk – dödsdömt. Bilköp har aldrig styrts så starkt av teknik som nu. Varumärke, pris eller design – strunt samma, bara det finns en laddsladd och ett lågt förmånsvärde …

Min inre "textmonolog" har gått igång på allvar som den  gör ibland när jag funderar på vad jag ska skriva. För att inte glömma bort allt plockar jag fram datorn och sätter fart.

"Någonstans i Jeskos väsen och livsglädje finns nyckeln till en bättre framtid..."

Jag gillar tanken på att lösningen finns hos Jesko. Vi ska ösa på för fullt mot en bättre framtid! Allt skuldbeläggande domedagspredikande kan förstöra massvis. Om det "finaste" man kan göra blir att sitta hemma och göra inget är vi förlorade.

Nej, alla med dieselbilar, köp slut på landets HVO100-lager! När du åker taxi, välj en elbilstaxi. När du flyger, välj företaget som bara kör på fossilfritt bränsle! Har du en laddbar bil, ut på helgerna och fyll landets laddstationer så att det blir laddkaos och ännu fler laddstolpar måste byggas! Varje gång det finns ett val att göra – välj det som är lite bättre, för klimat, natur, arbetsförhållanden och ditt välbefinnande. Premiera de modiga, moraliska och framsynta företagen. Och, när du köper din hypersportbil – välj den som kan gå på ren alkohol! Kräv det bästa för framtidens skull.