Peter Ternström: Det tog bara några minuter – sedan förstod jag storheten hos elektriska skotrar

Den här krönikan kommer att handla om något jag hatade med hela mitt hjärta – eldrivna skotrar. Men sedan såg jag ljuset ...

Peter Ternström: Det tog bara några minuter – sedan förstod jag storheten hos elektriska skotrar
”Vi har glömt bort att vi äger en bil. Den har stått i hotellets garage i en vecka”.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Alltså fy fan! Som gammal stockholmare har jag lärt mig hata dessa vidrigheter. Inte bara alla nya cykelbanor som har byggts, och som numera skapar trafikstockningar utan dess like. Många gator som förut haft två körfält i varje riktning har numera bara ett. Cyklar och eldrivna skotrar har fått ett eget körfält. Vi med bilar har fått nöja oss med ett. Istället som förut, med två. 

Resultatet? Extrema köer i centrala Stockholm. En resa som förut tog 30 minuter från Östermalm till Söder tar numera minst en timme. Allt detta medan cyklisterna har fått en egen autobahn mitt i stan.

Åh, vad jag har hatat Daniel Halldén och Miljöpartiet. Alla gånger jag stått still i trafik och sett cyklister susa förbi i minst trettio kilometer i timmen.

Allt är dock förlåtet. Deras plan är genialisk. Häng kvar. Låt mig förklara. 

Gdansk, Sopot och Gdynia är tre städer i norra Polen, vid Östersjön. De sitter ihop och bildar tillsammans en gemensam stad på cirka två miljoner invånare. Tänk dig Stockholm, fast allt är utsmetat i en lång linje längs kusten.

För en vecka sedan hyrde jag och min flickvän Chiara var sin liten eldriven skoter. De hade en räckvidd på ungefär två timmar och jättestora hjul. De såg faktiskt lite konstiga ut. Tanken var att vi skulle ha något roligt att göra under eftermiddagen, istället för att hyra en stol på stranden och dega i solen. 

Det tog bara ett par minuter. Sedan förstod jag storheten i denna lilla skoter. Den var snabb, gick nästan i 50 km/h, tyst, och var otroligt rolig att köra. Chiara tyckte exakt likadant. Vi zoomade ut från Sopot och tog oss till Gdansk på ungefär en kvart. Där parkerade vi våra skotrar och åt lunch. Sedan zoomade vi tillbaka till Sopot och vårt hotell. Det var superenkelt och helt utan trafikstockningar. Vi körde på cykelbanor tillsammans med cyklar och andra eldrivna fordon.

Och – det var skoj! Ja. Snabbt, smidigt och väldigt roligt. Vi blev stammisar på firman. Vi har nu hyrt samma eldrivna skotrar en vecka i rad. Vi tar oss vart vi vill, utan det minsta strul. Vår bil? Den har stått parkerad i hotellets garage en vecka. Vi har glömt bort att vi äger en bil. Istället har det blivit helt naturligt att hyra och köra eldrivet. 

Ett helt överlägset fordon. Framför allt i städer. Har du inte testat? Du måste. Inte bara tar det dig mellan A och B på rekordtid – det är också otroligt roligt att köra.

Bor du i Stockholm? Grattis – då har du även stora motorvägar byggda i centrum bara för dig att zooma på. Fantastiskt. Detta är framtiden.