Alrik: Klipp, snabba varvtider och tuffa beslut!

Chefredaktören förklarar varför vi måste ta nya och djärva beslut redan nu.

Alrik: Klipp, snabba varvtider och tuffa beslut!
"Låt aldrig en bra kris gå till spillo, lär Winston Churchill ha sagt och det är så vi måste tänka just nu."

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Låt aldrig en bra kris gå till spillo, lär Winston Churchill ha sagt och det är så vi måste tänka just nu. 

Coronakrisen kommer att gå över, och väldigt mycket kommer att vara förändrat när den väl är det. Vissa saker kommer att bli bättre, men mycket riskerar att bli sämre om vi inte tar nya och djärva beslut redan nu. Vi kan inte sitta stilla och låta den ske, det vore lika dumt som att hålla en bomb i handen och vänta på explosionen.

Det positiva med en kris är förändringsviljan, vi hittar nya vägar och smartare sätt att göra saker på, utvecklingen kan ta stora steg.

Förhoppningsvis sätter vi också större värde på det som verkligen är viktigt.

Jag har tittat på statistik från finanskrisen 2008 och Tyskland som gasade på friskt med skrotningspremier och infrastruktursatsningar och därför kom ur den mycket snabbare än länder som inte hade samma ekonomiska muskler och snabba handlingskraft.

Begagnathandeln i Tyskland gick upp efter två år och nybilsförsäljningen steg och var på normala nivåer efter tre år. Men för många andra länder blev krisen långvarig.

Därför är det viktigt att våra politiker inte bara hjälper företag och enskilda att överleva just nu, utan att man också  snabbt investerar kraftigt i en grön omställning, bygger infrastruktur, stimulerar köp av elbilar, ser till att laddinfrastrukturen byggs ut rejält – att folk får jobb och bygger nytt och bättre. Kort sagt, håller hjulen rullande, stärker industrins konkurrenskraft och moderniserar. Den politiska debatten längtar jag efter. Inte populistisk övertrumfarpolitik, men en strategidebatt om framtiden och satsningar.

Klarar man en kris blir man starkare.

Kanske borde lokala affärer och restauranger också få ekonomiska lättnader, så att allt inte blir online? 

Min värld kretsar numera runt min köksö, där jag skriver i en sittställning som inte skulle få full pott av landets kiropraktorer – förmodligen nästa framtidsbransch! 

Istället för att vi som förr satt i en stor redaktionslokal där vi bollade idéer och slängde ur oss osammanhängande frågor eller idéer sitter vi nu på var sin kammare.

Aldrig i livet att chatverktyg som Slack och Teamsmöten kan ersätta alla nyanser och infall – men det blir en tidning och vi försöker vara mer organiserade. Kanske är vi också mer fokuserade, det finns fördelar med att sitta hemma – bara en sådan sak som att Micke Johnsson slipper sätta på sig hörselkåpor när han ska skriva färdigt en text.

Antalet samtal som kommer från er läsare har inte minskat och mejlen fungerar uppenbart finfint! Vårt behov av kommunikation och inspiration har ökat rejält, nu när så många är hemma och ekonomin knakar. 

Vi måste fylla på med meningsfulla intryck och tankar som vi sedan kan använda i verkliga livet. Drömma och sedan förverkliga, när den här förbannade mardrömmen är över, som dödar, låser in och stänger ner. 

Kanske lever vi lite lugnare och mer eftertänksamt nu? Kanske blir besluten mer genomtänkta när man har mycket tid att fundera på vad man verkligen vill – när man inte gör lika mycket på slentrian.

Det kan vara bra.

Du får gärna komma med tips om vad vi ska skriva mer om i dessa tider (alrik@automotorsport.se) och gillar du vad vi gör – varför inte ta en prenumeration på tidningen, den digitala kostar bara 49 kronor per månad. 

I bilarnas värld finns det massvis att längta efter och på Blocket söker svenskarna mer än vanligt efter bilar och det är smart – nu finns det klipp att göra! 

Hela nyhetsavdelningen i den här tidningen handlar om bra bilaffärer och längst bak frossar vi i simracing – nu när alla riktiga biltävlingar är inställda exploderar den virtuella racingen och jag tycker faktiskt att det är kul att se Felix och Marcus tävla mot andra stjärnor – allt blir jämlikt och nåbart – du skulle ju kunna köra ifrån Verstappen!

Nä, nu ska jag beställa en Playseatstol till min nyinköpta Logitechratt för att jaga varvrekord och köra race online, jag ska också ut på nätet och leta efter min nästa bil och planera sommarens bilsemestrar.
Bensinen är billig, några av världens finaste vägar finns runt knuten (på vår hemsida finns kartan Sveriges roligaste vägar) och landet är fyllt av fina hotell och saker att uppleva.

Sitt gärna inne och uggla, men sätt fart med att leva – och planera framåt!

Men innan jag gör något annat är det dags för gymmet och ett träningspass av ryggmusklerna. Med lite vilja och envishet kan jag komma starkare ur den här krisen.