Ternström: Så gör jag när jag köper bil

Här är de fem viktigaste egenskaperna när jag söker en bil.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nu ska vi köpa en kul bil. Eller rättare sagt, utforska mina kriterier som bestämmer vad som ska införskaffas. Mina köp följer nämligen ett specifikt mönster. 

En viktig aspekt vid varje bilköp i Sverige är förmågan att ta med barn på resan. Detta kan vi helt och hållet bortse från, eftersom jag medvetet valt bort barn i mitt liv. Jag har inga egna barn, och jag är helt befriad från längtan att skaffa barn. Barn representerar inget positivt för mig, som det verkar göra för de flesta andra. Det räcker att jag ser på mina vänner. Så fort barn har kommit in i bilden har deras frihet inskränkts dramatiskt. Mycket mer ansvar. Inga fler sportbilar. En situation som jag helt enkelt vill slippa. 

Ni får kalla mig egoistisk, eller vad ni vill. Jag tycker dock inte världen behöver fler människor just nu. Dessutom är jag alldeles för barnslig för att ha egna knoddar. Resten av världen verkar väldigt duktiga på detta, så jag överlåter det åt er. 

Vilket betyder något viktigt. Jag behöver aldrig köpa en bil som har fler än två säten. Jag behöver aldrig skaffa något för att det är praktiskt eller för att kunna lasta mycket. Det är därför alla konsumentorienterade biltester i den här tidningen är helt meningslösa för mig. Det spelar aldrig någon roll hur många mjölkpaket som får plats i bagageutrymmet, eller hur många cyklar man kan ha på taket.

Vad är det då som spelar roll? En hel del andra saker. Här är de fem viktigaste egenskaperna jag söker i en bil.

"En annan bil som har karaktär är Pontiac Aztek. Du vet, Walter Whites ljusgula stadsjeep i serien Breaking Bad. Den är så hemsk på alla sätt att det är svårt att inte gilla den."

1. Är den vacker? Den måste vara snygg att se på. Jag skulle aldrig köpa en bil om den var ful. Samtidigt är det väldigt få bilar jag tycker är fula. Fiat Multipla är inte ful. Den har karaktär, och är fantastisk på många sätt. Tydligen har den världsrekord i praktiska förvaringsutrymmen. Det finns små fack och luckor överallt i kupén. En annan bil som har karaktär är Pontiac Aztek. Du vet, Walter Whites ljusgula stadsjeep i serien Breaking Bad. Den är så hemsk på alla sätt att det är svårt att inte gilla den. Summan av två negativa tal blir faktiskt ett positivt tal. Konstigt nog. 

2. Är den unik? En sak som definitivt triggar min köpimpuls är om bilen är speciell. Om det byggts få exemplar eller om den har en egenskap som få andra har. Den mest unika bil jag ägt måste vara Renault Clio V6. En helt vanlig Clio, fast med motorn placerad i mitten, bakom föraren. En stor V6:a med massvis av vrid. Hyfsat kul att köra, men läskigt svårkörd när det går undan. En annan som platsar i denna kategori är BMW Z3 M Coupé. Dock har jag inte ägt den. Än. 

3. Har den en rejäl motor? Motorn är viktig, mycket av bilens själ finns där. Världens absolut bästa motor är Mercedes-AMG:s 6,2 liter stora V8 utan turbo eller kompressor, som slutade produceras för några år sedan. Den är helt underbar och har en svårt beroendeframkallande sång. Bäst i klassen? CLK 63 Black Series och SLS. Lyssna och njut. 

4. Är den rolig att köra? Bilen måste självklart vara kul. Den roligaste jag kört är Mitsubishi Lancer EVO VI. Den näst roligaste är Lotus Exige V6. Den sistnämnda är en extremt kompetent liten superbil för väldigt vettiga pengar. Lotus får för lite uppmärksamhet tycker jag. Funderar du på att köpa en Porsche 718? Tips: provkör gärna en Lotus Exige S först. 

Nu till den sista, och kanske viktigaste, egenskapen jag sätter värde på när jag väljer bil: 

5. Är den spektakulär? Du läste rätt. Jag älskar spektakulära bilar. Dörrar som öppnas på konstiga sätt, som på Lamborghini Aventador eller McLaren. Annorlunda avgassystemslösningar som sidepipes på Dodge Viper, eller med utblåsen uppåt som på Porsche 918. Ibland räcker det med att bilen har en ovanlig färg. Gult är absolut inte fult. Ljusblått är supersnyggt. Grönt är väldigt underskattat. Även bra kombinationer mellan exteriör och interiör färg triggar köpimpulsen. 

Jag såg en Porsche Speedster häromdagen. Den var mjölkvit och hade beige och röd inredning. Låter kanske hemskt, men den var riktigt läcker i verkligheten. Världen behöver inte fler gråa eller svarta bilar.