Joakim Dyredand: "Vi har bevittnat ett mirakel"

Joakim Dyredand: "Vi har bevittnat ett mirakel"
Foto: Getty Images.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Vi som tittade på Bahrains GP bevittnade ett mirakel. Sekunderna efter eldhavet som syntes var det säkert många som höll andan, länge.

Just denna omfattning av eld var det mycket länge sedan vi såg i Formel 1, och som svensk är det minnet av Ronnies krasch på Monza 1978 som åter väcks till liv. Efter vad som kände som en evighet fick vi se reprisbilder och även bilder från olycksplatsen. När sådana bilder kommer är det en bra signal, då vet man att det har gått väl.

Här ska F1 ha en eloge för att man verkligen inte försökte dölja något. Bilderna på "vraket" var tydliga och informativa. Framför allt var de berörande. När man ser den delen av räcket som ligger precis ovanför Grosjeans sittbrunn förstår man inte hur han tog sig ur bilen, som var ett eldhav.

Jag satt även klistrad framför tv-apparaten 2014 när Jules Bianchi körde in under en hjullastare vid Japans GP. Lika tragiskt som den incidenten var, var den även fundamental i utgången av helgens olycka med Grosjean.

Säkerhetsarbetet som intensifierades efter Jules död resulterade nämligen i den halo som räddade Grosjean. Punkt. Så är det. Givetvis i symbios med övriga system som själva kolfibertuben som utgör sittbrunnen, säkerhetsbälten med mera.
Vi bör även lyfta Alan van der Merwe, föraren av läkarbilen. Den som stått vid en lagom stor majbrasa vet vilken värme han resolut går rakt in mot, allt för att assistera. Jag tror det blir täckt hjälm (istället för jethjälm) för van der Merwe framgent.

Det här tillbudet kommer givetvis att analyseras in absurdum de kommande veckorna. Men vi kan inte blunda för det faktum att när loppet väl startades om kom en ny incident där Lance Stroll slog runt. Och att helgen inleddes med en vådlig smäll för Albon.

Det är nytt race redan kommande helg, på samma plats men med annan banlayout. Det är i alla fall tanken, men jag tror samtal om räckenas utformning redan är i full gång. Detta får inte hända igen.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Instämmer, Joakim!
125
2