Vad vi än skriver så är det fel!

"Skriver vi bra om elbilar är vi miljöpartister, kör vi en Ferrari på sladd är vi oljetillbedjare och klimatförnekare", skriver Alrik Söderlind.

Vad vi än skriver så är det fel!

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nej, jag är absolut inte bitter, ledsen eller känner mig missförstådd. Tvärt om.

Men ibland blir jag förvånad över de reaktioner som följer på det vi skriver, och mönstret är alltid det samma: En väldigt positiv artikel om en bil ger ofta kommentarer om att vi är mutade, köpta och bara skriver för att våra annonsörer ska bli glada.

Speciellt om det handlar om en tysk bil. Hur ofta har jag hört "Audi, motor & sport"? Eller Audi, BMW & Mercedes".

Lite märkligt är det att en väldigt stor del av läsarna av auto motor & sport kör just dessa tre märken. Är det avundsjuka bland de som inte gör det, som ger kommentarerna?

Skriver vi bra om en Volvo är vi svenskälskare eller köpta av Volvo. Eller möjligtvis köpta av Kina.

Fel är det i alla fall, men hur ska ni ha det, är Volvo svenskt eller kinesiskt och vilket är bäst/sämst?

Skriver vi bra om elbilar är vi miljöpartister, kör vi en Ferrari på sladd är vi oljetillbedjare och klimatförnekare.

En negativ artikel om nämnda tyska och svenska? Märken ger sällan känslomässiga kommentarer, men det finns ett märke som sticker ut lite extra här och det är Tesla – ett märke som ofta vinner tester i tidningen utan att de någonsin lagt en endaste krona på annonsering, eftersom de inte annonserar.

Skriver vi exempelvis att Elon Musks löften om när en modell eller finess ska komma inte håller – då är vi definitivt köpta av de tyska premiumtillverkarna.

Klart är att en del Tesla-fans har väldigt låg tolerans när det gäller kritik eller vinklingar på artiklar. Kanske har det sin förklaring i att många som håller på de tre tyskarna inte gillar Tesla, inte främst på grund av att deras byggkvalitet inte är super, utan förmodligen eftersom Tesla har satt hela branschen i gungning och "förstört det roliga med bilar" nu när även tyskarna kommer med avgasfria och tysta bilar. Utan Tesla hade bil-livet nästan varit som förr, vilken underbar tanke!

Eller kan Tesla-fansen vara lite stöddiga, tycka att de sett ljuset och att alla andra är lite mindre smarta? Och kan de som älskar de tyska bilarna vara lite förmer eftersom de kör fina dyra bilar och har dyra klockor? Att bara de har förstånd nog att uppskatta god kvalitet?

Jag kan förstå rivalitet mellan olika fotbollslag, att man älskar sitt eget lag och hejar på det. Men när man sjunger nidsvisor om motståndarna och domare, buar ut deras stjärnor och slåss – då förstår jag inte ett dugg. Hur kan kärleken till sitt eget lag skapa hat till ett annat?
Känner man sig hotade? Finns det inget viktigare att bry sig om?

Nu är det inte lika illa i bilvärlden, men lite fånigt blir det när en negativ eller positiv artikel fångas upp av respektive "lag" och vi journalister ska tryckas till som varande mutade av motståndarsidan. Alltid samma visa.

Jag vet att den här krönikan inte kommer att få stopp på det här tramset, speciellt eftersom de flesta som skriver upprörda kommentarer sällan läser mycket längre än rubriken och maximalt tre rader till.

Jag får väl konstatera att "vad vi än skriver så är det fel" – men det visar också att det är viktigt vad vi skriver – det är alla överens om!

Hela den här krönikan mynnar alltså ut i att jag är riktigt glad för alla kommentarer och åsikter, och jag lovar på hedersord att vi kommer att fortsätta att skriva en massa felaktigheter och tycka på tok även i framtiden, även om det inte är vår mening.

Bra skrivet, Alrik!
369
5
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.