Peter Ternström: Så kan de störande pekskärmar i bilarna tas bort

Med AR (augmented reality) försvinner störande pekskärmar i bilarna, barnen får mycket roligare (och bättre) undervisning och för nöjesindustrin finns inga gränser.
Annons

Peter Ternström: Så kan de störande pekskärmar i bilarna tas bort

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


I framtiden har alla över 14 år glasögon. Även du. Läs den här krönikan och du blir smartare och mer förberedd än alla dina vänner. Tekniken kallas augmented reality (förstärkt verklighet) och är nästa stora grej. Vi stirrar inte längre på våra telefoner. I stället har vi glasögon på oss. Webbsidor och videofilmer flyter i luften framför oss. Virtuella objekt blandas med verkligheten. 

Vi styr appar med handrörelser och gester och läser mejl, senaste nytt eller för videosamtal i synfältet framför oss blandat med verkligheten. 

Glasögonen kommer att ha inbyggd stereoskopisk kamera, för att ta bilder eller videosnuttar dina vänner kan uppleva i 3D, som om de vore där. Möjligheterna är oändliga. En helt ny värld öppnar sig. 

För ett par nummer sedan beklagade jag mig över stora pekskärmar i bilar över stora pekskärmar i bilar. Med AR (augmented reality)-teknik kan många pekskärmar tas bort. Tänk dig en bil helt utan skärmar eller instrument. I stället har all kommunikation med föraren förpassats till glasögonen. Låt mig ge några exempel. 

Instrumentpanelen kan projiceras precis ovanför ratten, eller varför inte bara hastighetsmätaren på vägbanan. Navigation behöver inte ha en stor karta på mittkonsolen. Istället kan vägbeskrivningen ske genom att visa pilar i luften där föraren ska svänga. 

Är det mörkt och du kör på en landsväg i Norrland? Då kan glasögonen samarbeta med ett IR-system och snabbt varna dig för vilt som närmar sig vägen. Gillar du bankörning? Tänk dig en app som visar dig korrekt spår och bromspunkter projicerade direkt på banan.

Möjligheterna är som sagt enorma. De närmaste åren får vi bevittna en smärre revolution. Inte bara bilkörning kommer bli annorlunda, många andra områden drar också nytta av den nya tekniken.

Tänk dig att kunna materialisera en livs levande Tyrannosaurus Rex i klassrummet i skolan. Skrämmande, men samtidigt väldigt roligt. Inga problem att få hela klassen, inklusive sista bänkraden, att fokusera en stund. Istället för att läsa om saker i böcker kan nu eleven eller studenten uppleva dem. Dinosaurier, skyttegravar under första världskriget eller romarriket. Bäraren av glasögonen kan vara där. Närvarande. 

Vilket tror du är det mest effektiva sättet att lära ett gäng sjätteklassare om Napoleon? Att läsa om det i en bok, eller att ha Napoleon materialiserad i klassrummet och berätta själv? AR-teknik är utbildningssektorns våta dröm.

Vi kan fortsätta med datorspel och nöjesindustrin. Med exemplen ovan kan du själv räkna ut vilka nya möjligheter och förändringar dessa står inför de kommande tio åren. Det snackas mycket i Hollywood om att inkludera betraktaren i framtidens produktioner. Du kommer vara en del av upplevelsen och inte bara passiv publik. 

Vi har experimenterat lite med tekniken. Bland annat har vi VR-sekvenser (virtual reality) från en Lamborghini som kör fullt i ett bergspass i Italien, samt en mer avslappnad upplevelse från Portofinos hamn. Med ett VR-headset, som Oculus Quest, kan du vara närvarande i båda. DU kör Lamborghinin. DU befinner dig i Portofino. Filmerna funkar i din telefon eller webbläsare, men det är med ett VR-headset det blir en riktigt bra upplevelse.

Många stora företag jobbar idag frenetiskt med tekniken. Google hade sina ”glass” som tyvärr floppade. De var före sin tid. Microsoft har sin holo-lens, ett par glasögon som inte nått någon större framgång. Apple släpper sina AR-glasögon under nästa år. Det är med hög sannolikhet då revolutionen börjar. Samsung kommer med sina glasögon några månader senare.

Låter det spännande? Det är det. Tekniken ligger ungefär fem år framåt i tiden, de första glasögonen på konsumentmarknaden dyker upp under slutet av nästa år. De kommer att vara dyra, kosta över 30 000 kronor, men tekniken demokratiseras snabbt.

Några år senare kostar de 3 000 kronor och blir en självklar ägodel för alla. Framtiden blir både skojig och lite förvirrande i början. Bäst av allt? Inga barn mobbas och kallas glasögonormar av någon. Alla är det i framtiden.

Annons
Annons
Rulla till toppen