Cathie: Därför kan Sverige bli världsledande på elbilar

"Ska Sverige haka på framtidens energisystem är det dags för näringsministern att sluta be och börja agera."
Annons

Cathie: Därför kan Sverige bli världsledande på elbilar

I dessa tider är det fler och fler som fått upp ögonen för vikten av att vara oberoende av andras energi och råvaror. Politiker är nu extra riskmedvetna och jag vill därför lyfta fram Sveriges stora möjlighet till att vara självförsörjande i framtiden.

Vi har nämligen alla råvarorna som behövs. Andra fördelar detta kommer att ge är fler arbetstillfällen och exportintäkter. Mer ka-ching!

Lika länge som det kan ta för en del boomers att vända blad i teknikhistorien, så kan det också ta lång tid för näringsliv och politiker att inse vilken potential Sverige sitter på för att bli en stor aktör i den gröna omställningen som pågår. De flesta som inte stoppat huvudet i rö … sanden förstår att världen måste gå från att förbruka till att förvalta.

Tyvärr lever vi bara i cirka 80 år och kan därmed rycka på axlarna åt ansträngningen att gå mot det cirkulära. Hade vi levt i 300 år hade vi varit mer benägna att förvalta det vi har. Det var teknikutvecklingen som tog oss från stenåldern till månen. Givetvis kommer vi inte att stanna i utvecklingen 2022.

Ska Sverige haka på framtidens energisystem är det dags för näringsministern att sluta be och börja agera. Höjt solcellsbidrag är ett av regeringens bud och jag välkomnar detta. Men Sverige är verkligen ingen stor solcellsproducent och vi kanske ska fokusera mest på det som vi kan tillverka här.

Till detta behövs råvaror. Just nu förbrukar Europa 30 procent av världens mineral, men vi producerar bara tre procent av dessa. På mycket lång sikt kommer dessa ämnen likt en fis i rummet att fördelas jämnare över jorden och ingå i ett återvinningskretslopp vilket kan vara bra för världspolitiken. Men tills dess (30-50 år) behöver stora mängder material utvinnas.

Sverige har blivit rikt på att exportera råvaror under 1900-talet. Rikedom öppnar dörrar för ny teknik och välstånd. En ny marknad har uppstått och vi är just nu på andra plats i EU vad gäller export av batteriteknik! Fantastiskt! Men vill vi behålla tätpositionen måste vi agera.

Inte ens Naturskyddsföreningen är emot gruvor, så let’s go!

Vi har dessutom näst intill fossilfri el i Sverige. Gruvindustrin och stålindustrin ställer om mot fossilfri produktion. Just detta är en unik möjlighet för Sverige. Polestar har höga mål i framtiden kring just detta.

”USP i framtiden blir hur fossilfritt något är – inte hur det mullrar.”

Men vi är inte ensamma om att vilja ha en bit av kakan. USA, Spanien och Tyskland satsar hårt på stöttning, infrastruktur, kompetens, energi och subventioner. I Garpenberg finns en gruva som är ett föredöme vad gäller gruvteknik. Branschen talar om Gruva 6.0. Hållbar gruvdrift.

Northvolts batterier får tre gånger lägre CO2-utsläpp jämfört med kinabatterier. Målet är tio gånger lägre. USP i framtiden blir hur fossilfritt något är – inte hur det mullrar.

I Vittangi utvinner man ett av världens bästa naturliga grafitmaterial till anodtillverkning med 90 procent lägre koldioxidavtryck än syntetisk kinagrafit.

I Boliden finns en jätteåtervinning och i framtiden behövs 15 Boliden till. Volvo ser batteriet som en viktig central del i framtiden och satsar likt Tesla på vertikal integration. Scania har som mål att vara helt elektrifierade 2040.

Kanske är det dags att vi prioriterar batterifabriker och batteriåtervinning före serverhallar? Till sist är det viktigt att förstå att vi behöver mer av ALLA former av fossilfri elproduktion och att vi behöver en tydlig politisk väg framåt.

”Under His eye”, Ebba Busch!

Annons
Annons
Rulla till toppen