Ny glödlampa håller 8 500 mil

En ny typ av glödlampa som håller 12 gånger längre än dagens lampor har utvecklats av Mercedes och Philips. Lampan, som används till bakljusen, tänds...
Annons

En ny typ av glödlampa som håller 12 gånger längre än dagens lampor har utvecklats av Mercedes och Philips. Lampan, som används till bakljusen, tänds också snabbare och drar mindre ström. Desutom kan bakre lamphusen göras mycket mindre.

Den nya lampan kallas HP (high performance) eftersom den dels har 12 gånger längre livslängd än dagens lampor, dels förbrukar mindre energi. HP-lampan drar 16 watt men ger samma ljusutbyte som en 21-wattslampa med hittillsvarande teknik.
Tekniskt är bakljuslampan släkt med de ”blåa” strålkastarlamporna; den är fylld med xenongas, vilket bidrar till den högre effektiviteten. Dessutom reagerar den snabbare, vilket är till fördel när den används som bromsljus.
Till det yttre är HP-lampan ungefär hälften så stor som dagens bakljuslampor (längd 30 mm, diameter 17 mm) och därmed får formgivarna nya möjligheter när det gäller att designa akterdelen på kommande bilmodeller. Exempelvis kan bakljusarrangemangen göras mindre, vilket i sin tur kan ge större volym i bagageutrymmet.
Dagens bakljuslampor har en typisk brinntid motsvarande cirka 700 mil, medan HP-lampan i fältförsök hos Mercedes visat sig hålla i genomsnitt 8 500 mil. Det betyder att bakljuslamporna kanske bara behöver bytas eller två gånger under bilens hela livslängd.

Annons
Annons
Rulla till toppen