Nu är "Bubblan" en Mercedes

En bilförare får 80 procent av all information via synen. Eftersom takstolparna i bilen stör siktfältet på olika sätt, använder Mercedes utvecklingsavdelning den här CLK-coupén...
Annons

En bilförare får 80 procent av all information via synen. Eftersom takstolparna i bilen stör siktfältet på olika sätt, använder Mercedes utvecklingsavdelning den här CLK-coupén med glasbubbletak för att testa fram bättre runtomsikt.

Inom forskningsprojektet ”olycksfri trafik” studerar teknikerna hos DaimlerChrysler hur bilföraren tittar under körning. När man kör tar man in cirka 80 procent av all information om trafiken med synen, men takstolparnas utformning och placering kan i hög grad störa den informationen. Bara vindrutestolparna kan ta bort 12 procent av siktfältet.
Därför har man i projektet skapat den här Mercedes-coupén med hela taket utformat som en bubbla i plexiglas. Genom att simulera vindrutestolpar med svart tejp på bubblan och samtidigt registrera förarens ögonrörelser, försöker man optimera form och placering av stolparna så att de inskränker synfältet i minsta möjliga grad.
Sedan hör det till konstruktionsjobbet att samtidigt ta hänsyn till hur de riktiga vindrutestolparna fungerar när det gäller utseende, aerodynamik och krocksäkerhet.

Annons
Annons
Rulla till toppen