”Biltesternas hus” byggs i Arjeplog

Arjeplog är något av Klondyke för världens bilindustri och deras vintertestande. Men den hela tiden ökande verksamheten har gjort att den lilla Lapplandskommunen drabbats av...
Annons

Arjeplog är något av Klondyke för världens bilindustri och deras vintertestande. Men den hela tiden ökande verksamheten har gjort att den lilla Lapplandskommunen drabbats av – bostadsbrist!

Säsongen för testverksamheten i Arjeplog, och grannkommunerna Arvidsjaur och Jokkmokk, är kort. Men intensiv. Världens biltillverkare och deras underleverantörer satsar allt mer på verksamheten, både i pengar och personal.
De senaste åren har därför bostadsbristen i Arjeplog blivit akut – i alla fall vintertid. Biltesterna och deras gäster har allt oftare fått inhysas hos välvilliga privatpersoner i det lilla samhället.
– Vi har gått och trott att kommunen skulle dra igång något byggande. Men så blir det inte, så nu kör vi själva, säger Stefan Andersson till NSD.
Andersson och hans kollega Lars Sundström planerar nu tolv ”biltestarhus” med sammanlagt 48 lägenheter.
– Bostäderna är ritade och planerade helt efter önskemål från kunderna, säger Andersson som är en av många Arjeplogsföretagare som lever på att vara lokal entreprenör till bilindustrin.
Bland kunderna finns jättar som Bosch, Daimler-Chrysler, BMW, Renault och PSA-gruppen (Peugeot/Citroën).

Annons
Annons
Rulla till toppen