Smuts kan orsaka att Saab 9-5 tappar hjulen

Närmare 50.000 svenska Saab 9-5-ägare kommer att få brev från Saab Automobile om att kolla skruvarna som håller fast hjulen. I några fall har skruvarna...
Annons

Närmare 50.000 svenska Saab 9-5-ägare kommer att få brev från Saab Automobile om att kolla skruvarna som håller fast hjulen. I några fall har skruvarna gått av under färd och hjul har lossnat, uppger Expressen.

– Vi skriver till alla importörer världen runt, säger Saabs presschef i Sverige, Christer Nilsson, till TT. De som sedan har kunder där problemet kan uppstå kontaktar bilägarna.
I huvudsak gäller problemet Saab-bilar i länder där man byter mellan sommardäck och vinterdäck. Ofta sitter vinterdäcken på stålfälg medan sommardäcken sitter på lättmetallfälgar. Vid bytet mellan de båda fälgtyperna ska bilägaren, eller verkstaden, göra rent på ytorna mellan hjulnav och hjul så att det inte finns någon smuts kvar. Risken är annars att smutsen så småningom kan orsaka ett glapp som ökar påfrestningarna på hjulskruvarna så att en eller flera av dem till slut brister.
Sedan ett halvår tillbaka används dock hjulskruvar som inte är så känsliga för smutsen.
Problemen har bara dykt upp på 9-5-serien, med undantag för den mest exklusiva modellen, Aero.
Bilägarna rekommenderas i breven att kontakta sin verkstad för hjälp.
– Är det någon som blir akut orolig så kan man ta fram hjulnyckeln och kontrollera så att skruvarna sitter ordentligt fast, i väntan på verkstadsbesöket, säger Christer Nilsson.
Han medger att det funnits fall där ett hjul ramlat av under färd.
– Men det har inte lett till olyckor med personskador, säger Nilsson.
Totalt finns cirka 230.000 Saab 9-5 i trafik.

Annons
Annons
Rulla till toppen