Allt fler drogade vid dödsolyckor

Antalet omkomna i trafiken har minskat kraftigt, särskilt bland oskyddade trafikanter. Men samtidigt ökar andelen alkohol- och drogrelaterade dödsolyckor dramatiskt, visar en rapport från Vägverket....
Annons

Antalet omkomna i trafiken har minskat kraftigt, särskilt bland oskyddade trafikanter. Men samtidigt ökar andelen alkohol- och drogrelaterade dödsolyckor dramatiskt, visar en rapport från Vägverket.

Slutsatserna dras utifrån de studier som Vägverket gör efter varje dödsolycka i trafiken. Rapporten visar bland annat att antalet döda i frontalkollisioner på breda vägar har nästan halverats och att antalet dödade i åldersgruppen 65+ minskar, trots att det blir allt fler äldre i trafiken.
– Till stor del kan förbättringarna tillskrivas de mycket stora insatser som genomförts i tätorterna, mötesseparering av breda vägar, automatisk hastighetsövervakning och bättre fordon, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall i en kommentar till rapporten.
Ett alarmerande faktum är dock att antalet alkohol- och drogrelaterade dödsolyckor ökar dramatiskt.
I gruppen unga vuxna (20-29 år) är det anmärkningsvärt många som omkommer obältade, hela 55 procent var obältade, motsvarande siffra i gruppen 18-19 år var 38 procent.
Andelen oskyddade trafikanter som omkommer i trafiken är störst i Skåne. Sannolikt finns det ett samband med att användningen av cykelhjälm är lägre i Skåne än resten av södra Sverige.
– Nu är det också hög tid att kraftigt förbättra regelefterlevnaden bland yrkestrafikanterna. Vi måste förmå varje individ att vara nykter, använda bilbälte och hålla sig till hastighetsgränserna, säger Tingvall.

Annons
Annons
Rulla till toppen