Digitala färdskrivare ska försvåra fusk

Det ska bli svårare att fuska med körtiderna i tunga lastbilar och bussar. Från och med den 5 augusti ska fordon som tas i bruk...
Annons

Det ska bli svårare att fuska med körtiderna i tunga lastbilar och bussar. Från och med den 5 augusti ska fordon som tas i bruk vara utrustade med digitala färdskrivare.

Digitala färdskrivare ska försvåra fuskEnligt en EG-förordning ska alla tunga lastbilar och bussar vara utrustade med en färdskrivare. Detta för att göra det möjligt att kontrollera att reglerna som anger hur länge förarna får köra i ett sträck efterlevs.
Hittills har mekaniska färdskrivare använts, men det har visat sig att sådana kan missbrukas, varför nu kraven skärps genom att de mekaniska färdskrivarna ska ersättas med digitala färdskrivare. Den nya färdskrivaren kommer även att vara utrustad med så kallade smarta kort för att bland annat kunna identifiera föraren.
Reglerna ska börja gälla den 5 augusti i år, men i praktiken är systemet försenat, eftersom det ännu inte finns några typgodkända färdskrivare på marknaden.
Riksdagen planerar att fatta beslut i frågan den 13 maj.

Annons
Annons
Rulla till toppen