Göransson bäst i tuff STCC-premiär

Strålande vårsol, tjugo grader varmt och 12 262 åskådare. STCC 2004 fick en flygande start – och allra mest flög Richard Göransson. Flytta på dig!...
Annons

Strålande vårsol, tjugo grader varmt och 12 262 åskådare. STCC 2004 fick en flygande start – och allra mest flög Richard Göransson.

Göransson bäst i tuff STCC-premiär
Flytta på dig! Samtalstonen i STCC 2004 är precis så tuff som vanligt. Här är det Jens Hellström som fått obeställd hjälp.


Den unge BMW-föraren har totalt dominerat försäsongens tester. Därför var det med stor förvåning som publiken fick se Volvos STCC-debutant Robert Dahlgren i pole position i det första heatet.
– En fantastisk känsla att få till det så bra direkt i kvalet, sa den 24-årige skellefteåföraren.
I tävlingen visade Dahlgren sedan sin klass. Utan större problem förvaltade han sin position till seger i sitt debutlopp!
Göransson bäst i tuff STCC-premiär
Jan

Robert fick bra hjälp av stallkollegan Jan ”Flash” Nilsson som med defensiv körning bevakade andraplatsen och dubbelsegern för Volvo.
– Det var nog min hårdaste andraplats någonsin. Jag var helt övertygad om att BMW hade tre bilar efter mig – var jag än tittade bakom mig så var Richard där…
Men innan storfavoriten Richard Göransson började jaga Volvo-bilar hade han flyttat på Tommy Rustad i Opel som snurrade ut i gräset.
– Göransson var på mig tre gånger, regelvidrigt, sa norrmannen som protesterade utan framgång.
I det andra heatet var det omvänd startordning för de sex första. Allra längst fram stod därför unge Jens Hellström i Honda.
Men snabbast iväg var Richard Göransson.
– Det var en av de bästa starter jag någonsin gjort, sa BMW-föraren som efter kanonrepan på startrakan snabbt seglade iväg från det övriga fältet.
– Richard var så avslappnad att han till och med sjöng en sång under det sista varvet, berättar stallchefen Dick Jönsson Wigroth.
Sången? Det var ”Gullefjun”.
– Men jag har ju ingen sångröst så teamet bad mig sluta, skrattar Göransson.
Han kunde kosta på sig att sjunga. Efter premiärhelgen toppar nämligen Richard STCC-tabellen – två poäng före nestorn Jan ”Flash” Nilsson.
”Flash” var även i andra heatet inblandad i en tuff strid om silverplatsen. Denna gång med Fredrik Ekblom. Audi-Ekblom knep andraplatsen – bara för att bli bestraffad med tjugo sekunders tillägg och ett ras neråt i listan.
Det var i början av finalloppet som Ekblom stötte ihop med Jens Hellström.
– Jag gick innanför honom i kurvan då han vek in framför mig och då blir det ju plåtkontakt, sa Ekblom som inte höll med domarna om att det skulle varit ojuste körning.
Ännu mer besviken var Alfa-föraren Mattias Andersson som kom femma i mål.
Han diskades för att ha hindrat Tommy Kristoffersson.
– Visst körde jag defensivt, det skulle vem som helst ha gjort i mitt ställe. Men enligt domarna ska man nu lämna plats om en bakomvarandra bara är nära bakre stötfångaren. Detta vill jag verklgien se i fortsättningen på årets STCC-serie!, sa en upprörd Mattias Andersson.
Tommy Kristoffersson hade en något annorlunda syn på händelserna.
– Han tvärnitade så jag körde rakt in i honom, sa Audi-stallchefen och lämnade in en protest.
Gladare var Tommy Rustad. Efter ”avåkningen” i första heatet fick han starta sist och från depån. Han körde upp sig till fjärde plats i finalloppet!
– Jag har visat att vi är att räkna med i årets STCC, sa Rustad.

Annons
Annons
Rulla till toppen