Färre dödade i trafiken

I början av 1990-talet uppgick antalet trafikdödade till cirka 200 under årets första fyra månaderna. Under årets fyra första månaderna har 113 personer omkommit i...
Annons

I början av 1990-talet uppgick antalet trafikdödade till cirka 200 under årets första fyra månaderna. Under årets fyra första månaderna har 113 personer omkommit i vägtrafiken, vilket är 20 färre än under motsvarande period i fjol.

Enligt Vägverkets preliminära uppgifter har 113 personer omkommit i vägtrafiken hittills i år. Det är 20 färre än under motsvarande period i fjol och cirka 40 färre än genomsnittet för de senaste 5 åren.
– Det är positivt att antalet omkomna minskar trots dyster påskhelg då minst 12 personer omkom. Men nu stundar flera långhelger, skolavslutningar och kommande semestertrafik som tyvärr innebär ökad risk för svåra olyckor, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Gotlands-, Hallands- och Gävleborgs län har hittills i år varit helt förskonade från dödsolyckor medan Jönköpings län har haft en dyster utveckling med 17 dödade.
På det statliga vägnätet har 81 personer omkommit vilket är cirka 30 färre än i fjol. Antalet dödade på det kommunala vägnätet har ökat från 20 till 27 och på det enskilda vägnätet har 5 personer omkommit mot 3 i fjol.
– De satsningar på att bygga mötesfria vägar genom mitträcken har varit positiva och utbyggnaden kommer att fortsätta. I år ska 250 km väg att byggas med mitträcken vilket innebär att vi vid årets slut har ca 1250 km av sådana vägar, avslutar Ingemar Skogö.
Antal omkomna under den senaste 12 månadersperioden beräknas uppgå till cirka 505.

Annons
Annons
Rulla till toppen