Hyundai klättrar mot kvalitetstoppen

Korea har lärt sig att bygga bilar med kvalitet. En ny undersökning i USA av hur nöjda bilägarna är, toppas av Nissans lyxmärke Infiniti och...
Annons

Korea har lärt sig att bygga bilar med kvalitet. En ny undersökning i USA av hur nöjda bilägarna är, toppas av Nissans lyxmärke Infiniti och Mercedes, men uppstickaren är Hyundai, som klättrat från 23:e till 14:e plats på ett år.

Hyundai klättrar mot kvalitetstoppen

I en undersökning av antalet fel hos 90 dagar gamla bilar i USA nyligen, hamnade Hyundai på andra plats. Nu redodvisas en ny undersökning där 40.000 bilägare i USA betygsatt sina bilar av 2004 års modell. Det gäller här inte bara felfrekvens utan hur nöjda ägarna är totalt med bilen. Resultatet är ett Total Quality Index TQI, som undersökningsföretaget Strategic Vision räknat fram.
Bästa enskilda modell är Cadillacs roadster XLR, medan märkestoppen belades av Infiniti och Mercedes-Benz – bägge före Lexus, som brukar vinna kvalitetsundersökningar. Toyota hamnade denna gång på 26:e plats.
Största upphämtningen av 37 undersökta märken gjorde Hyundai, som hamnade på 14:e plats denna gång, mot 23:e plats för et år sedan.
Sett till priskategorier kommer Hyundai tvåa i klassen under 23.000 dollar, efter GM:s Saturn, och före Honda.
Total Quality Index har genomgående stadigt förbättrats, enligt Strategic Vision, men inte alla märken bättrar sig varje år. Volkswagen har till exempel halkat bakåt en del.

Annons
Annons
Rulla till toppen