Motorhuven som räddar fotgängare

Honda hör till de få bilmärken som fått bra betyg för fotgängarskydd i tester hos Euro NCAP. Nu presenterar man en ännu effektivare lösning: motorhuven...
Annons

Honda hör till de få bilmärken som fått bra betyg för fotgängarskydd i tester hos Euro NCAP. Nu presenterar man en ännu effektivare lösning: motorhuven som poppar upp om bilen träffar en fotgängare.

Motorhuven som räddar fotgängare
Om bakkanten på bilens motorhuv höjs en decimeter när en fotgängare blir påkörd, kan det rädda livet på den drabbade eftersom huvudet landar mjukare. Detta har Honda forskat fram, och nu lanserar företaget en skyddsteknik som successivt ska byggas in i alla Hondamodeller.
Tre sensorer i bilfronten reagerar om stötfångaren träffas av ett främmande föremål. En hastighetsgivare ger samtidigt sin information till en mikrodator, och sker smällen över en viss gränshastighet, ger datorn order till en aktivator som lyfter motorhuvens bakkant.
När huven lyfts en decimeter, utgör den ”krockkudde” med sitt (relativt) -mjuka plåtmaterial, eftersom den påkördes huvud inte kommer i kontakt med några hårda delar av motorn.
Honda hävdar att den här lösningen ger upp till 40 procents minskning av huvudskadeindex (HIC) vid tester med krockdockor.
Honda är inte ensamma om att arbeta med den här typen av fotgängarskydd, det gör både Volvo, Saab, Mercedes och Autoliv, men Honda tycks ha kommit närmast ett införande i serieproduktion. Dock har man inte angett exakt när och på vilka modeller systemet kommer att byggas in.
Ett system som med värmesensorer känner av om levande varelser befinner sig riskabelt när fronten på bilen, kommer på Honda Legend för japanska marknaden redan i höst. Föraren varnas med ljud- och ljussignaler. Närmare detaljer om det systemet finns inte i skrivande stund.

——

Annons
Annons
Rulla till toppen