Dags för vinterhastigheter

Vintern närmar sig och därmed sänks hastigheterna på vissa vägsträckor, från Kiruna i norr till Fagersta i söder. De första vinterhastigheterna införs redan den 15...
Annons

Vintern närmar sig och därmed sänks hastigheterna på vissa vägsträckor, från Kiruna i norr till Fagersta i söder. De första vinterhastigheterna införs redan den 15 oktober på flera vägar i norra Sverige. Övriga sänkningar gäller från 1 november.

Vägverket avgör vilka sträckor som ska ha lägre hastighetsgränser under vintern, beroende på antalet olyckor och hur tät trafiken är.
Det är främst sträckor med 110 km/tim som får lägre hastighet. Vinterhastigheten där blir 90 km/tim. Även en del vägar som normalt har en hastighetsbegränsning på 90 km/tim får sänkt hastighet till 70 km/tim.
De flesta vägarna med vinterhastigheter finns i Jämtlands län, totalt drygt 50 mil. I Norrbottens län är det ca 30 mil, i Västerbottens län drygt 10 mil, i Västernorrlands län cirka 20 mil, i Gävleborgs och Västmanlands län drygt 4 mil och i Dalarnas län drygt 2 mil.
Vinterhastigheterna gäller fram till 15 april 2005 i de nordligare länen. I Dalarnas och Gävleborgs län upphör de 31 mars och Västmanlands län 15 mars.

Annons
Annons
Rulla till toppen