Biltema ”Mega Bluff” ska bli bättre

I senaste numret av ams finns ett test av H7 glödlampor. Samtliga Biltemas lampor hamnade i botten och var klart sämst. Nu meddelar Biltema att...
Annons

I senaste numret av ams finns ett test av H7 glödlampor. Samtliga Biltemas lampor hamnade i botten och var klart sämst. Nu meddelar Biltema att man gjort egna mätningar som bekräftar ams siffror och ska omedelbart ändra leverantör. De nya glödlamporna ska ligga i nivå med Philips bästa, hävdar Biltema.

Biltema
iltemas glödlampor är så dåliga att ams redaktion döpt om dem till 'Biltema Mega Bluff'.

I det nummer av auto motor & sport som nu ligger på tidningshyllorna, nummer 3/2005, finns en stor artikel om ljusteknik. Artikeln avslutas med ett test av 22 olika H7-glödlampor. Testet är utfört med samma mätteknik som används när vi betygsätter hel- och halvljus på testbilarna. En stor mättavla med 16 punkter ger en god bild av hur brett, jämnt och starkt ljuset är.
När H7-lamporna mättes användes ett medelvärde av ljusstyrkan i de 16 punkterna. Den starkaste lampan, ”Philips GT150 PowerNight” gavs betyget 100 procent och de övriga fick sedan procentbetyg i fallande skala där ljusstyrkan jämfördes med Philips-lampan.
Merparten av lamporna låg inom 70 procent av Philipslampans ljusstyrka. Men det mest anmärkningsvärda var det sensationellt dåliga resultat som de tre Biltema-lamporna presterade. Den bästa Biltema-lampan, ”Standard”, fick betyget 50 procent. Näst sämst blev ”Biltema Mega Blue” med betyget 35 procent och jumbon i gänget, ”Biltema Gold”, fick bara 18 procent i betyg. Biltema Gold har alltså inte ens en femtedels ljusstyrka, jämfört med den bästa Philips-lampan!
Resultatet för Biltema var så dåligt att lamporna omedelbart döptes om till ”Biltema Mega Bluff” av den förvånade redaktionen.
Nu bekräftas mätuppgifterna av Biltema i Linköping. Man har själv köpt in mätutrustning och gjort en liknande jämförelse. Biltema har därför beslutat att byta leverantör av glödlampor. Inköparna på Biltema hävdar att de hittat glödlampor som ligger i nivå med de bästa Philips-lamporna och ska introducera dem under våren i Biltemas varuhus. Man kommer dock inte att rensa hyllorna redan nu utan säljer först slut på befintligt lager innan de nya tas in.
Ska Biltema återvinna sitt förtroende får man nog tänka om även på den punkten. Att ovetande sälja glödlampor som bara har en femtedels ljusstyrka är illa nog, men att göra det med berått mod är snudd på kriminellt. Hur många olyckor har Biltema-lamporna på sitt samvete?

Annons
Annons
Rulla till toppen