Vaxa bilen på ingen tid alls

Att vaxa bilen brukar vara ett slit. Men det finns enklare metoder som går på nolltid – faktiskt. Turtle ”Wax it Wet” poleras ut samtidigt...
Annons

Att vaxa bilen brukar vara ett slit. Men det finns enklare metoder som går på nolltid – faktiskt. Turtle ”Wax it Wet” poleras ut samtidigt som man torkar bilen med sämskinnet. Kan det bli enklare?

Vaxa bilen på ingen tid allsAlla vill vi ha en blank och nyvaxad bil. Men allt som oftast vill inte tiden räcka till, en rejäl vaxning tar ju allt från en halvtimme till en eftermiddag.
Efter vinterns smuts krävs det som regel avfettning, högtryckstvätt och lackrengöringsmedel för att få lacken riktigt blank. Ovanpå läggs ett skyddande lager av bilvax. Så långt allt väl, men kruxet är att vaxet inte håller mer än några månader och sedan behöver proceduren upprepas.
Behovet av att både kunna vaxa snabbt och underhålla vaxskiktet är alltså uppenbart och det har lett fram till ett flertal snabbvaxprodukter. Vi på auto motor & sport har testat ett av dessa, Turtle ”Wax it Wet”. Läser man igenom baksidestexterna så utlovas guld och gröna skogar, som brukligt. ”Snabbt och glänsande skydd”, jojo – det har vi hört förut!
För att vara riktigt seriösa ställde vi upp tre bilar på parkeringen, i varierande skick. Värsta exemplet var en 02:a som vaxades för två år sedan, och sedan dess bara fått regelbunden tvätt. ”Mellanbilen” var en 04:a som vaxades för ett halvår sedan och gått i ur och skur över vintern. Den enklaste bilen, som vi började med, var en 01:a som helt nyligen lackpolerades och därmed borde vara mycket lätt att snabbvaxa.

Vaxa bilen på ingen tid alls
Spraya och torka. Svårare är det inte att få bilen glänsande och fin.

Metoden för snabbvaxning med Turtle ”Wax it Wet” är enkel. Bilen tvättas med vaxschampo och sköljs med vatten. Med en gummiskrapa torkar man snabbt bort det värsta överflödet av vatten. Snabbvaxet sprutas på lacken, en begränsad yta i taget, sedan torkar man ut och torrt med ett sämskinn.
Det märkliga är att sämskinnet och snabbvaxet samarbetar, ytan blir både torr och blank väldigt snabbt. Det tar inte många sekunder längre tid än att torka bilen torr på vanligt sätt med sämskinnet. Vaxskiktet hjälper till att öka glansen och ger ett jämnare intryck än om man bara tvättat bilen.
Nåväl, den nyligen polerade bilen blev precis så blank som vi hoppats. Bilen med det halvårsgamla vaxskiktet borde bli en tuffare nöt men även här kunde vi jobba snabbt och lätt, med ett jämnblankt och fräscht resultat. Inte riktigt så blankt och halt som en ”riktig” vaxning, men klart godkänt ändå.
Okey, fram med bilen som inte vaxats på två år – här måste ju snabbvaxningen misslyckas! Men nej, även här kunde vi locka fram mycket av den ursprungliga lystern och ytan blev jämnblank. Häpnadsväckande bra, faktiskt, och otroligt snabbjobbat med tanke på förutsättningarna.
Man ska inte lura sig till att snabbvaxet ersätter ett regelbundet underhåll med lackrengöring och ”riktigt” vax, men som snabb uppfräschning och återkommande underhåll av vaxskiktet är medlet suveränt bra. Hållbarheten har vi inte testat, men om man tvättar bilen varannan vecka och kanske snabbvaxar varannan tvätt skulle det räcka med hållbarhet på en månad – vilket även dåliga vaxer klarar lätt.
Turtle Wax it Wet finns på pumpsprayflaska, 0,5 liter, och kostar cirka 125 kronor. Finns hos bensinstationer, bildelsföretag och en del större varuhus.

Annons
Annons
Rulla till toppen