Kör i regn utan att använda torkarna

Sivo Clear är en ny produkt som ska ge en beständig, vattenavvisande yta på till exempel vindrutor. Vi har testat produkten på två bilar och...
Annons

Sivo Clear är en ny produkt som ska ge en beständig, vattenavvisande yta på till exempel vindrutor. Vi har testat produkten på två bilar och kan konstatera att det fungerar.

Köra i regn utan att använda torkarna? Jo, vi har sett sådana produkter förut. Det vattenavvisande medlet på vindrutan gör att vattendropparna försvinner ut på sidorna, förutsatt att man kör tillräckligt fort. Nackdelen med dessa medel har varit att livslängden är kort och att vindrutan får en ”mjölkig” yta som kan irritera mycket vid mörkerkörning.
Kör i regn utan att använda torkarnaSivo Clear från Silanex är ett nytt, tvåkomponents medel som utlovar samma funktion. Men medlet sägs vara beständigt, en behandling ska räcka ”överskådlig framtid”. Vi har kört några veckor och därför är det för tidigt att uttala sig om livslängden, men funktionen är den utlovade.
I hastigheter över 70 km/h glider vattendropparna utåt sidorna på vindrutan och man behöver inte använda torkarna lika mycket. Ju fortare man kör, desto bättre blir effekten.
Men medlet innebär också att det kan bli väldigt små och många vattendroppar som sitter på rutan och stannar kvar där, speciellt i lägre hastigheter. Då försämras snarare än förbättras sikten, varför torkarna behövs ändå.
På sidorutorna är däremot Sivo Clear klar förbättring, utan några negativa bieffekter. Vattnet försvinner och sikten förbättras. Bakrutan ska man dock vara försiktig med, såvida man inte har bakre torkare. Även här kan de små vattendropparna bilda en ogenomskinlig hinna där himlen speglar sig. Ju mer lutande bakruta man har, desto värre blir effekten.
Sivo Clear ger sig också ut för att göra vindrutan lättare att hålla ren från insekter på sommaren och is på vintern. Eftersom årstiden inte erbjuder vare sig insekter eller is får vi vänta med omdömet. Någon mjölkig hinna vid mörkerkörning har vi däremot inte upptäckt med Sivo Clear.

Applicering är lätt
Glasytorna rengörs, den speciella rengöringsvätskan används och sedan blandas de två delarna till vätskan. Överflödig vätska kan poleras bort direkt med papper. Efter att medlet har härdat ska man vänta med att använda torkare och spolarvätska i 15 minuter, sedan är härdningen avklarad. Den blandade vätskan ska slutanvändas inom ett dygn, sedan är det för sent. När medlet läggs på måste glasytorna vara mellan 10 – 30 grader varma, helst mellan 15 – 25 grader.
Mängden i en förpackning räcker med lite försiktigt användande till två bilar, då ingår en stor vindruta och alla sidorutor på vardera bil. Även om man lägger på generöst med medel på glasytorna så räcker det till minst två vindrutor. Priset per förpackning är 495 kronor och Sivo Clear går att beställa på Silanex hemsida, se länk nedan.

Kör i regn utan att använda torkarna
Sivo Clear kommer i en förpackning där allt ingår, även rengörings- och påläggningsdukar. Medlet räcker till minst två vindrutor, i bästa fall två hela bilar.


Kör i regn utan att använda torkarna
Sivo Clear är ett tvåkomponentsmedel som blandas och sedan ska skakas i tre minuter. Mjölksyran bryter ut redan efter en minut…


Kör i regn utan att använda torkarna
Glasytorna förbereds genom att använda det speciella rengöringsmedlet som ingår i förpackningen.


Kör i regn utan att använda torkarna
Medlet ska arbetas in i glaset, flödigt men utan att låta det rinna bort till ingen nytta. Efter några minuter har det torkat och överflödet kan poleras bort med en pappersduk.

Annons
Annons
Rulla till toppen