Rinspeed: Glastak med kristallpersienn

Här är första officiella bidraget till nästa års bilsalong i Genève. Som sig bör kommer det från ett schweiziskt företag -den kända karossmedjan Rinspeed. Skapelsen...
Annons

Här är första officiella bidraget till nästa års bilsalong i Genève. Som sig bör kommer det från ett schweiziskt företag -den kända karossmedjan Rinspeed. Skapelsen har genomskinlig kupé som kan stängas fotoelektriskt.

Rinspeed: Glastak med kristallpersienn

Med en knapptryckning blir taket genomskinligt på Za-Zen.

Rinspeed följer sin tradition och presenterar en riktigt udda konceptbil baserad på Porschedelar på Genèvesalongen i mars. Den heter Za-Zen och introducerar ett biltak som är helt genomskinligt -tills man trycker på en knapp som aktiverar en ”fotoelektrisk persienn” bestående av miljontals kristaller som ändrar position när de utsätts för elektrisk spänning. På en sekund blir taket ogenomskinligt.
Med samma teknik har Rinspeed skapat en ”black panel” – alla reglage som inte behövs ”försvinner” när en täckskivan av polykarbonat görs ogenomskinlig.
Interiören sägs vara varmt inbjudande bland annat tack vare genomskinliga stolsstommar som släpper igenom ett milt orange indirekt ljus som sprids i hela kupén.

Rinspeed Za-Zen drivs av en 3,8-liters Porschemotor på 355hästkrafter, som alternativt kan drivas med naturgas. Fälgarna är 20 tum stora och bakdäcken har dimensionen 305/25.

Annons
Annons
Rulla till toppen