Vad kommer i framtidens bilar?

Svarta lådor, filbytesvarning, självlagande lackering. En amerikansk sajt har kikat i kristallkulan för att se vilken teknik som kommer i våra bilar. Har du själv...
Annons

Svarta lådor, filbytesvarning, självlagande lackering. En amerikansk sajt har kikat i kristallkulan för att se vilken teknik som kommer i våra bilar. Har du själv några idéer? Mejla oss!

Vad kommer i framtidens bilar?
Få se nu… var ställde bilen sig? Självparkerande bilar kan bli nästa teknik-innovation.

Det är sajten cars.com som tittar in i bilens framtid. Några av framtidsspaningarna är redan verklighet, andra i forskningsstadier och ytterligare några är rena fantasifostren.
Frågan är vilka idéer du har om framtida tekniska innovationer? Skriv till oss och berätta – har du tur kommer du med i en artikel och blir belönad för det!

Här är några av cars.coms spådomar:

Nyckellös dörröppning och tändning
”Många har det redan. Men vi väntar på den stora spridningen liksom användandet av bioteknologi som fingeravtrycks-scanner”.

Adaptiva bromsljus
Vad kommer i framtidens bilar? Bromsljus som blinkar eller blir starkare/större beroende på hur hårt bromspedalen trycks ner, och som därmed varnar bakomvarande. BMW och Mercedes har systemen, men lagar sätter stopp på många marknader.

Datorcenter
En centraldator i instrumentbrädan som hanterar navigering, telefon, e-mail, cd, pda (handdator) och andra nya teknoprylar som vi så gärna vill ha.

Krocklindrade system
Finns redan på några bilar: System som förbereder bilen inför en oundviklig smäll. Systemet bromsar bilen och spänner säkerhetsbältena.

Svarta lådan
Vad kommer i framtidens bilar? Flyget har den, så varför inte bilar? ”Svarta lådan skulle vara en stor tillgång vid olyckor, hålla koll på nya förare – eller bli det värsta insteget av Storebror i våra bilar”. Systemen finns redan, men att komma åt informationen är svårare.

Ekonomiläge
Om föraren inte klarar att ändra sitt beteende för att sänka bränsleförbrukningen kan bilen göra det åt dem. Ekonomi-läget stänger av alla icke nödvändiga system, vrider ner luftkonditioneringen – eller sänker motorns styrka. Några bilar har delar av systemen redan i dag.

Filbytesvarning
Systemet bevakar trafiken i omgivande körfält och låter föraren veta när det är säkert att byta fil. Vissa bilar har liknande teknik redan i dag.

Motor utan kamaxel
Ett komplicerat system av ventiler, fjädrar, vippor och kamaxlar ser till att motorn andas. Ett system med färre komponenter skulle ge mer kraft, mindre avgaser och bättre bränsleekonomi. Mercedes nya C-klass (2008) har saker på gång!

Självlagande, självtvättande lackering
Vad kommer i framtidens bilar? Lack kan göras bättre att motstå och läka mindre repor och märken från feta fingrar eller träsav. ”Nissan har redan en klarlack med dessa egenskaper – tyvärr håller den bara i tre år”.

Navigeringssystem med realtidsinfo
Alla bilar med navigeringssystem borde kunna plocka in trafikinformation i realtid för att varna föraren för vägbyggen, olyckor eller köer. System finns i handburna system och i vissa lyxbilar.

Självparkerande bilar
Toyota introducerade ett system i Japan där föraren håller en fot på bromsen med bilen fickparkerar själv. BMW har en variant där föraren står utanför och radiostyr bilen in i p-rutan.

Elektrisk fönstertoning
Med en knapptryckning ändras fönstren från klara till närmast ogenomskinliga. Maybach har ett panoramatak med dessa egenskaper, men hur många av oss har en Maybach?

Flexibla bränslesystem
Bensin, diesel, vätgas, etanol, el. När kommer bilen som klarar den energikälla som är billigast eller mest tillgänglig för tillfället?

Aktiva däck
Vad kommer i framtidens bilar? Vore det inte trevligt med en syntetisk blandning som ändras (med knapptryckning) beroende på vägunderlag?

Riktig autopilot
Antingen med utbyggd GPS eller med hjälp av magneter i vägbanan. Visst vore det skönt att kunna koppla av en stund på långresan?

Annons
Annons
Rulla till toppen