AVSLÖJAD: Hondas vapen mot Toyota Prius

Denna onaturigt stora Honda Jazz är helt riktigt ingen Jazz. Bakkroppen liknar samtidigt en Airwave, en kombi på japanska hemmamarknaden, men det handlar om en...
Annons

Denna onaturigt stora Honda Jazz är helt riktigt ingen Jazz. Bakkroppen liknar samtidigt en Airwave, en kombi på japanska hemmamarknaden, men det handlar om en mula. Tekniken under skalet tillhör den hybrid-Honda som 2010 ska ta upp kampen med Toyotas hybrid-succé Prius.

Strålkastarna kommer från Honda Jazz, liksom en stor del av instrumenteringen. Men resten av bilen är ju en Honda Airwave – en kombi som säljs i Japan? Förklaringen är att detta är en specialkomponerad kaross för test av Hondas Global Small Hybrid, förkortat GSH. Det har talats enhel del ommodellen, men ingen har hittils sett den. Här är den alltså som mula.

AVSLÖJAD: Hondas vapen mot Toyota Prius

Nej detta är ingen Honda Jazz även om strålkastarna antyder det. Det är en mula för test av Hondas kommande nya hybridmodell.

Vid närmare betraktande framgår att den har nosen förlängd med popnitade plåtar, och det förefaller klart att det sitter ett helt nytt drivpaket under huven. Man kan tänka sig en liten bensinmotor och bakom den en elmotor, vilket förklarar förlängningen framför framaxeln.

AVSLÖJAD: Hondas vapen mot Toyota Prius

Nosen är fölängd med popnitade plåtar och innanför sitter ett helt nytt drivpaket med bensin- och elmotor.

Honda har tidigare förklarat att man arbetar på en helt ny hybridmodell, som i likhet med Prius ska ha en helt egen design och finnas enbart som hybrid.
För att klara konkurrensen med den extremt framgångsrika Prius (cirka 760.000 sålda hittills) måste Honda GSH ge märkbart bättre bränsleekonomi samtidigt som den får ett lägre pris. Det har ryktats om ett pris i USA som startar på cirka 17.000 dollar (cirka 111.000 kronor). En Prius 2008 kostar i USA från cirka 21.000 dollar (137.000 kronor).

Honda räknar med att efter ett par år sälja uppemot 200.000 exemplar årligen, varav hälften på USA-marknaden.
Honda GSH antas få premiär under 2009. Den ska byggas i Suzuka i Japan.

Annons
Annons
Rulla till toppen