Logan eco2 Concept – redo för race

I mitten av november arrangeras Challenge Bibendum i Shanghai där utmaningen består i att köra så snålt som möjligt. Renaults bidrag till årets tävling är...
Annons

I mitten av november arrangeras Challenge Bibendum i Shanghai där utmaningen består i att köra så snålt som möjligt. Renaults bidrag till årets tävling är Renault Logan eco2 Concept. Med den senaste tekniken uppger den franska tillverkaren att CO2-utsläppet för denna bil stannar vid låga 97 gram per kilometer.

Logan eco2 Concept - redo för race

Med ett Renualt-märke på den lätt modifierade fronten blir Logan eco2 Concept Renaults bidrag i miljöracet Challenge Bibendum.

Förra året slutade bästa Renault på en föga smickrande 21:a plats i miljöracet Challenge Bibendum. För att ta revansch på fjolårssegraren Toyota satsar Renault på en lätt modifierad Dacia Logan. Bidraget går under namnet Renault Logan eco2 Concept och bygger på den nya 1,5 liters dieselmotorn på 80 hästkrafter. Motorn har nyligen tillkommit i Logan-serien och normalt har den en förbrukning på 4,6 l/100km för sedanversionen och 5,2 för kombiversionen MCV.
För att sänka förbrukningen ned till 3,8 l/100km har man bland annat ändrat på insprutningstekniken och försökt minskat friktionen på motordelarna med nya kolvar.
Stor vikt har lagts för att ge bilen ett så lågt luftmotstånd som möjligt. Exempelvis har konceptet en takmonterad vortex-generator som skall minska draget från luftströmmarna, samt en flexibel splitter under den främre stötfångaren. Detta, i kombination med de andra mindre modifieringarna, har minskat luftmotståndet från grundbilens Cd-värde på 0.36 till 0.29.
Dessutom är bilen utrustad med en växlingsindikator som talar om för föraren vilken växel som är lämpligast att köra på ur förbrukningssynpunkt.
Namnet eco2 syftar till den miljölinje som Renault satte upp

för sina bilar nu i maj. För att få tilläggsnamnet eco2 måste bilen vara tillverkad i en ISO14001-klassificerad fabrik samt ha ett CO2-utsläpp som är lägre än 140 g/km eller går att köras på ett miljöbränsle.
Dessutom måste bilen vara återvinningsbar till 95 procent och minst 5 procent av den använda plasten skall vara av återvunnen plast.
Vanliga Dacia Logan 1,5 dCi med 80 hk och 200 Nm kan man köpa i Sverige efter årsskiftet då Renault bryter sig loss från Volvos återförsäljarnät och ställer sig på egna ben. Men då måste man klara sig utan lull-lull som takmonterad vortex-generator. Dock kan man räkna med att en växlingsindikator kommer inom en snar framtid.

Annons
Annons
Rulla till toppen