Friare tyglar för Volvo

Moderbolaget Ford kommer att ge Volvo friare tyglar att göra vad de vill i framtiden. Det säger Fords VD, Alan Mulally, som vill att Volvo...
Annons

Moderbolaget Ford kommer att ge Volvo friare tyglar att göra vad de vill i framtiden. Det säger Fords VD, Alan Mulally, som vill att Volvo ska bli ett starkare premiummärke. Som enda kvarvarande märke från den tidigare PAG-gruppen kommer man dessutom att redovisa Volvos ekonomi från och med 2008.

Ford Motor Company är just nu inne i en försäljning av Jaguar och Land Rover. Nyligen såldes anrika Aston Martin och ett stort frågetecken hänger över Volvos roll och framtid inom det amerikanska bolaget. Nu klarnar bilden en aning då Ford VD,

Friare tyglar för Volvo

Alan Mulally, VD på Ford Motor Co, vill ge Volvo större självständighet än idag.

Alan Mulally, nyligen yttrade sig om att Volvo ska ges en mer autonom roll inom företaget och att Ford tar ett steg tillbaka för att fokusera på de amerikanska märkena.

Därmed ges Volvo en chans att ta produkt- och utvecklingsbeslut på en mer självständig basis. Visserligen kvarstår samarbetet mellan Ford och Volvo kring de gemensamma arkitekturerna EUCD/P24 (bl.a. Volvo S80) och C1/P1 (bl.a. Volvo S40) men Volvo ”kommer få en större självständighet att leverera något lite annorlunda,” säger Steve Armstrong, Chief Operating Officer hos Volvo, till branschtidningen Automotive News.

Försäljningen av S40/V50 går trögt i USA och Anne Belec, Volvos VD för den nordamerikanska marknaden, förespråkar en större satsning på Volvos större modeller. Alan Mulally är inne på samma linje och han vill att Volvo skall röra sig uppåt bland de andra prestigemärkena, något som blir möjligt då Volvo inte längre konkurrerar internt med Jaguar.

Volvo är snart det enda märket från Fords Premium Automotiv Group – PAG – och som följd av detta kommer man under 2008 att för första gången redovisa boksluten Volvos ekonomi. Tidigare har Volvos resultat redovisats tillsammans med de andra PAG-märkena, och därmed har insynen i Volvos finanser varit klart begränsade, men nu kommer man alltså att ge en större insyn i Volvos ekonomi.

Även om frågetecknet om Volvos framtid delvis har suddats ut återstår det på lite längre sikt. Frågan är om det är ett steg för att göra Volvo konkurrenskraftigare och generera pengar till ägaren, eller om det är första steget i ett försök att frigöra Volvo för att lättare kunna sälja Volvo i framtiden?

Annons
Annons
Rulla till toppen