BOLOGNA: Parmesanost och Fiat 500

Auto Motor & Sports utsände rapporterar direkt från den internationella bilsalongen i Bologna, Italien. En mässa som bjuder på allt som anstår ett äkta italiensk...
Annons

Auto Motor & Sports utsände rapporterar direkt från den internationella bilsalongen i Bologna, Italien. En mässa som bjuder på allt som anstår ett äkta italiensk evenemang – som parmesanost, espresso, vackra damer och en hel del snygga bilar.

BOLOGNA: Parmesanost och Fiat 500

En skid-utrustad Fiat 500 – redo för de svenska fjällen?

Solen strålar och det är 17 grader varmt när vi går in genom de elektroniska spärrarna till Bologna Motor Show. Att det är pressdag syns det inte mycket av. Salongen är nästan tom på besökare. Vi är där klockan nio och Italienarna kommer inte riktigt igång förrän runt lunch.
Bologna Motor Show är i år inne på varv 32. För två år sedan fick salongen internationell status vilket bland annat betydde att man rensade bort alla motorcyklar och numera håller sig till bara bilar.
Montrarna är elegant uppbyggda och ur rent estetisk synvinkel kan den här salongen mäta sig väl med till exempel Genève. Men i övrigt råder en genuin Italiensk stämning. Parmesanost och Lambruscovin är legio och en hel armada av espressobryggare står redo att möta publikanstormningen när portarna slås upp för allmänheten på fredag. Man räknar med drygt 100.000 besökare per dag. Förra året kom man upp i totalt 1,3 miljoner under de tio dagarna mässan var öppen.

BOLOGNA: Parmesanost och Fiat 500

Ford Focus Style Wagon är kombiversionen av nya Focus.

Ett stort problem är att Italienarna räknar sitt eget språk till de internationella. I princip allt pressmaterial är på Italienska och det krävs också en hel del teckenspråk för att få tag på någon som kan prata engelska. Ändå är det en del biltillverkare som väljer att visa upp världsnyheter här. Dit hör bland annat Hyundai med sin i10, ersättaren till Atos, Ford med kombiversionen av nya Focus, ”Ford Focus Style Wagon”, Renault med nya ”Grand Modus” med förlängd hjulbas och kaross, och Porsche som visar sin modifierad Boxster ”RS60 Spyder” för första gången.
Små transportbilar är också gångbart i Italien och Citroën visar upp sin lilla Nemo och Peugeot sin systermodell Bipper.
På miljösidan slår man på trumman för gasdrift som är stort i Italien. Det finns över 1.800.000 gasdrivna bilar i landet. Men i övrigt verkar miljöfrågorna inte ha lika stor prioritet här som på de större salongerna. Italien är ju ett småbilsland med beskattning efter motorvolym vilket gjort framför allt små snåla dieselbilar populära.

BOLOGNA: Parmesanost och Fiat 500

Abarth har en egen monter – med tillhörande fotomodeller.

Den nationella stoltheten lyser annars starkast i Fiathallen som domineras av en gigantiskt Fiat 500 omgiven av ett 20-tal vanliga 500 i olika skepnader. I ena halvan av hallen huserar Ferrari, Maserati och Alfa Romeo. Ett roligt inslag är att Abarth har fått en egen monter. Mer tveksamt är att det knappast finns en enda bil som inte visas upp tillsammans med minst en fotomodell. Alla över 180 cm med ytterligare tillägg på 5 till 10 centimeter för de höga klackarna. Vill man ta ett foto på en bil utan brudar så krävs det långa förklaringar innan tjejerna kliver ur bild.
Volvo och Saab finns naturligtvis på plats, men inte med några nyheter. I Volvos monter finns XC60-konceptet som dragplåster. Annars är det mest permesanosten och espresson som lockar även där.

Innan vi sveper den sista koppen kaffe slår vi en lov förbi Tata och Martin Motors monter. Tata står i begrepp att köpa Jaguar och Land Rover av Ford och det kan behövas. De egna bilarna lär aldrig vinna några designpris. Den obskyra Elegante-modellen känns faktiskt som ett absurt skämt.
Martin Motors har specialiserat sig på kinesiska bilar. Framför allt den totalt skamlösa kopian av BMW X5 drar till sig

blickarna. När man bekantar sig lite närmare med bilen undrar man stilla vad det är för slags material man använt resten av vagnen när dörrhandtagen verkar vara gjord av samma slags plast som min grabbs leksaksbilar.
Det bestående intrycket av Bologna Motor Show är, trots ett visst nyhetsvärde, inte bilarna utan den trivsamma Italienska stämningen och så förstås parmesanostarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen