Aston Martin Vantage RS Concept

Ni trodde att DBS var ”värstingen” hos Aston Martin? Jodå, men snart kommer Vantage RS – alltså den lilla bilen men med den stora V12-motorn...
Annons

Ni trodde att DBS var ”värstingen” hos Aston Martin? Jodå, men snart kommer Vantage RS – alltså den lilla bilen men med den stora V12-motorn från racebilen DBRS9! Aston utlovar 600 hk och 0 – 100 tider på 4,0 sekunder. Vantage RS kallas för konceptbil men vi kan räkna med att den snart är ute på vägarna och jagar efter Ferrari 599 GTB Fiorano.

Aston Martin Vantage RS Concept

Vantage RS är ”bara” ett koncept men om intresset finns ska Aston Martin tillverka en mindre serie. Vem vill ha? Händerna upp! KLICKA FÖR STÖRRE

När Aston Martin i tisdags invigde sitt nya designcenter rullade vd Ulrich Bez ut en riktig överraskning till publiken: Vantage RS Concept!
De som kan modellprogrammet vet att V8 Vantage är en utseendemässigt lik lillebror till DB9 men i det här fallet har man alltså lyft ner den stora V12-motorn i den ”lilla” bilen. Effekten i den 6,0 liter stora V12-motorn är uppskruvad till 600 hk jämnt vid 6.250 rpm och maximala vridet anges till 690 Nm vid 5.000 rpm. Motorn har torrsumpsmörjning och mycket av innanmätet är hämtat från racemodellen DBRS9, som Richard Rydell vann sin klass med på Le Mans i somras.

Aston Martin Vantage RS Concept

Trots den stora V12-motorn väger Vantage RS in på 1.600 kilo, vilket är lättare än till exempel Ferrari 599 med motsvarande effekt. KLICKA FÖR STÖRRE

Aston Martin har jagat vikt och precis som på James Bonds tjänstebil DBS är motorhuv, bagagelucka och vissa andra karossdetaljer tillverkade i kolfiberarmerad epoxiplast. Vikten anges till 1.600 kilo och den tyngden hanteras med hjälp av kompositbromsar, precis som på DBS.
– De senaste fem åren har gjort oss kända för att visa fullt funktionsdugliga, seriemässiga konceptbilar och Vantage RS är inget undantag, sa Ulrich Bez under sin presentation.
– Vi ska lyssna på de kommentarer vi får på det här konceptet och om det finns en efterfrågan då kommer vi att bygga en mindre serie inom en nära framtid.

Aston Martin Vantage RS Concept

Mycket alcantara blir det… KLICKA FÖR STÖRRE

”Priset kommer att spegla modellens exklusiva karaktär” tillade Ulrich Bez och därmed kan vi gissa oss till att det blir skyhögt. Sannolikt ett mindre problem för den tilltänkta målgruppen.
Att siktet är inställt på supersportbilar som till exempel Ferrri 599 GTB Fiorano är uppenbart. Även här hittar vi V12-motor på 6,0 liter, lite mer toppeffekt (620 hk vid 7.600 rpm) men lägre vridmoment (608 Nm vid 5.600 rpm) och dessutom något tyngre (1.690 kilo).

Aston Martin Vantage RS Concept

Aston Martins nya designstudio ligger belägen i närheten av fabriken i Gaydon. KLICKA FÖR STÖRRE

Aston Martins nya designcenter ligger i anslutning till fabriken i Gaydon, Warwickshire. Den paviljongliknande byggnaden är tillverkad i träslag som hämtats från Österrike och Schweiz, byggnadsherre har Holzbau Saurer varit. Speciell vikt har lagt vid att göra byggnaden miljöskonsam och energisnål, bland annat med ett recirkulerande värmesystem som bara använder en tredjedel av energin som en vanlig byggnad förbrukar.
Marek Reichman, Aston Martins designchef, har övervakat bygget och är mycket nöjd med resultatet:
– Här finns lukten, färgerna och hela atmosfären hos Aston Martin, sa Reichman vid invigningen.

Aston Martin Vantage RS Concept

Fem bilar eller pågående projekt får plats samtidigt i den stora studion. På visningsgolvet kan flera bilar stå luftigt och betraktas från håll, eller som här från andra våningen. KLICKA FÖR STÖRRE

Aston Martin har inte haft någon egen designstudio förut och byggnaden är ett välkommet tillskott till den utvecklingsavdelning som numera har en arbetsstyrka på hela 300 personer. Designstudion har en golvyta på 2.700 kvadratmeter och fem stycken lermodeller i fullskala får plats samtidigt i den stora hallen där generösa glasytor släpper in ljuset från den intilliggande parken.
En annan nyhet som levererades under tisdagskvällen var att James Bond även i nästa film ska köra Aston Martin DBS. Daniel Craig har huvudrollen, ännu en gång, och filmen ska ha premiär i november nästa år. Filmen har ingen officiell titel ännu, utan kallas för ”Bond 22” (eftersom den är den 22:a officiella filmen). Efter dundersuccén Casino Royale har Daniel Craig fått sitt kontrakt förlängt till fyra filmer, varav vi alltså sett bara en ännu.

Aston Martin Vantage RS Concept

Aston Martin Vantage RS Concept

Annons
Annons
Rulla till toppen