Dags för Mattias Ekström att försvara titeln i Race of Champions

På söndag körs den 21:a upplagan av Race of Champions samt Nations Cup på Wembley Stadium med Mattias Ekström som regerande mästare efter att han...
Annons

På söndag körs den 21:a upplagan av Race of Champions samt Nations Cup på Wembley Stadium med Mattias Ekström som regerande mästare efter att han finalslog Michael Schumacher förra året.

Det är ett imponerande startfält som gör upp om de båda titlarna Race of Champions som avgörs som en utslagningsserie där man möts två och två på den en kilometer långa paralellbanan samt ROC Nations Cup där tvåmannateamen fightas om segern.

Dags för Mattias Ekström att försvara titeln i Race of Champions

Mattias Ekström firar finalsegern över Michael Schumacher förra året.

Team Scandinavia kommer med samma föraruppställning som förra året där de båda DTM stjärnorna Mattias Ekström och danske Tom Kristensen har siktet inställt på seger.
De kommer dock att få tufft motstånd av Team Germany med Michael Schumacher och Formel 1 föraren Sebastian Vettel.
Autosport Great Britain ställer upp med Formel 1 föraren jenson Button samt WTCC stjärnan Andy Priaulx, Team France har ett starkt lag med rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb och WTCC mästaren Yvan Muller, Team USA kör med Nascaresset Carl Edwards samt Tanner Foust som ersätter Travis Pastrana som fått förhinder. Foust har stora framgångar inom både drifting och rally. Bland annat slutade han tvåa i årets Red Bull Drifting World Championship.
Team Ireland ställer upp med GP2 och A1 GP föraren Adam Carroll samt irländske rallymästaren och WRC föraren gareth MacHale.
F1 Racing Great Britain består av david Coulthard och BTCC stjärnan Jason Plato.
Slutligen finns ett Allstar Team bestående av brittiske Formel 3 mästaren Jaime Alguersuari samt Superbike världsmästaren Troy Bayliss från Australien.
Som vanligt kommer man att tävla med ett antal olika bilar och i år används rallybilen Ford Focus WRC-08, sportvagnen KTMX-BOW som är en kompakt tvåsitsig sportbil med en 2 liters turbomatad Audi motor som utvecklar 240 hästar och är bakhjulsdriven försedd med en sexväxlad manuell växellåda i den 790 kilo tunga bilen.
Nya Abarth 500 Assetto får också förarna känna på. Den framhjulsdrivna Abarthen har en 1,4 liters turbomotor på cirka 200 hästkrafter.
Den sedvanliga ROC buggyn finns också med. Byggybilen har en 1,1 liters, 4-cylindrig motor som utvecklar runt 170 hästar i ekipaget som bara väger 475 kilo.
I år kommer man slutligen också att använda en ännu mindre buggy som mer liknar en kart. Det är Hondas RX150 med en motor på 954 cc som ger 150 hästar och som har en sexväxlad sekventiell låda som för över kraften till bakhjulen. Ekipaget väger 425 kilo.

Annons
Annons
Rulla till toppen