Rinspeed E2: både snål och snabb

Även om man är miljömedveten bilist, kan man vilja ha lite roligt bakom ratten ibland. Det har schweiziska trimfirman Rinspeed insett, och på Genèvesalongen presenterar...
Annons

Även om man är miljömedveten bilist, kan man vilja ha lite roligt bakom ratten ibland. Det har schweiziska trimfirman Rinspeed insett, och på Genèvesalongen presenterar man lösningen: en Fiat 500 där man växlar mellan 60 och 160 hästkrafter med en knapptryckning.

Rinspeed E2: både snål och snabb

Rinspeeds Fiat 500 E2 med dubbla personligheter är ett krutpaket på motorvägen men blir snål miljöbil i pendlarmiljö.

Bilindustrin måste anpassa sig efter nya miljömedvetna tider, och då måste biltrimmarna också hitta nya sätt att tjäna pengar. Det är den schweiziske bilvisionären Frank M Rinerknecht, mannen bakom bilförädlingsföretaget Rinspeed, som talar.
Och för att visa på ett möjligt sätt för tuningföretag att anpassa sig till den nya tiden, ställer han ut en Fiat 500, kallad E2, på Genèvesalongen nästa vecka.
E2 står för två olika energinivåer, och det är just vad som är vitsen med den lilla guldfärgade Fiaten i Rinspeedmontern.
I grunden är det en Fiat 500 Abarth SS, som har en turbomatad 1,4-litersmotor som ger 160 hästkrafter. Men det är ju inte alltid man behöver hela det stallet till förfogande, exempelvis vid pendling till och från jobbet i stadstrafik. Då tar man till Rinspeeds specialare – en liten knapp på instrumentpanelen, märkt E2. Med den styr man motorelektroniken, och för stadskörningen väljer man ”pendlarläget”, varvid man tar ut 60 hästar ut motorn. Det räcker bra, och då stannar förbrukningen på 4 liter/100 km.
Känner man för att uppleva mer körglädje, är det bara att trycka på knappen igen, så tar Femhundran fram sin elaka sida och skickar 160 hästar till drivhjulen. Då kan man hasta till hundra på 7,4 sekunder och komma upp till toppfarten 210 km/h om det är fritt fram.
Men i läge ”motorväg” kostar bränslet lite mer ty då drar E2 cirka 7 liter/100 km i stället.
Frank M Rinderknecht menar att han med konceptet E2 – och den spektakulära elbilen iChange som också står på salongen – visar att det med lite kreativitet finns möjligheter för även tuningföretag att hitta lösningar som ligger rätt i tiden.

Annons
Annons
Rulla till toppen