Aston Martin Rapide – världens elegantaste?

Porsche och Mercedes lär protestera men Aston Martin är inte rädda för att säga som det är: nya Rapide är världens elegantaste, fyrdörrars sportbil! Dessutom...
Annons

Porsche och Mercedes lär protestera men Aston Martin är inte rädda för att säga som det är: nya Rapide är världens elegantaste, fyrdörrars sportbil! Dessutom är Rapide världens förmodligen sämst bevarade bilindustrinyhet, men i Frankfurt är det äntligen dags för premiärvisning.

Aston Martin Rapide - världens elegantaste?

Aston Martin erbjuder en transmission till Rapide: den sexstegade Touchtronic 2 automaten. Växlingarna kan styras manuellt med hjälp av paddlar vid ratten. KLICKA FÖR STÖRRE

När såg vi Aston Martin Rapide första gången? Känns som en evighet och det är nästa så också – det var i Detroit 2006 som Aston Martin visade upp sitt koncept första gången. Receptet såg till synes enkelt ut: förläng en DB9 med tre decimeter, lägg till två dörrar och sen är saken klar. Men mest imponerade var vi nog av att ”receptet” såg så bra ut och hoppades förstås på en fortsättning.

Denna fortsättning kan vi nu se premiärvisas på Frankfurt-salongen och förmodligen hade vi inte behövt vänta så länge om det inte vore för Ford, som 2006 velade med Aston Martin och till slut fann för gott att sälja varumärket. De nya ägarna släppte dock handbromsen direkt och nu är Rapide snart redo att möta sina ägare. Enligt Aston Martin ska serieproduktionen starta hos Magna i Österrike under hösten och de första bilarna ska vara klara för leverans efter årsskiftet.

Aston Martin Rapide - världens elegantaste?

Aston Martin Rapide är stor som en Saab 9-5 – ungefär – med en längd på 5.019 mm. Bredden inklusive speglar är hela 2.140 mm och höjden 1.360 mm. Vikten ligger i närheten av Porsche Panamera: 1.950 kilo. KLICKA FÖR STÖRRE

Som väntat blir det samma 6,0 liters V12-motor i Rapide som vi även hittar i DBS. Den ger 477 hk (350 kW) vid 6.000 rpm och maxvridet är angivet till 600 Nm vid 5.000 rpm. Det ger den 1.950 kilo tunga bilen (190 mer än DB9) en 0 – 100 km/h acceleration på 5,3 sekunder och en toppfart på 303 km/h. Bränsleförbrukning anges inte.

Design är alltid svårt att yttra sig om, skönheten ligger i betraktarens ögon som det brukar heta. Men Aston Martin är inte blyga på något sätt utan utnämner redan Rapide till ”världens elegantaste fyrdörrars sportbil”.

Aston Martin Rapide - världens elegantaste?

Villa, vovve och Vol – förlåt, Aston Martin Rapide ska det förstås vara. Plats för hela familjen och DVD-skärmar i nackstöden för ungarna – perfekt! KLICKA FÖR STÖRRE

Testerna med Rapide har varit tuffa, berättar Aston Martin. 50 bilar byggdes för test och de kördes i värmetester i Kuwait och Death Valley, vintertesterna skedde här i Sverige och högfartsproven gjordes på italienska Nardo och tyska Nürburgring. På Ringen kördes Rapide 800 mil i sträck för att sortera ut eventuella svagheter.

Rapide är strikt fyrsitsig och möjligheten till att kanske också tänka sig en femsitsig version berörs inte. Men de fyra personerna får dela på 301 liters bagagevolym. Med nedfällda bakstolar växer utrymmet till 750 liter, praktiskt om man ska köra förbi Ikea med sin Rapide och handla platta paket.

Aston Martin Rapide - världens elegantaste?

Annons
Annons
Rulla till toppen