Krockkudde och bälte på samma gång

Ford och underleverantören Key Safety Systems har utvecklat ett nytt säkerhetsbälte - som även är en krockkudde. Det nya bältet ska vara bättre för barn och det finns en video som visar funktionen.

Bild 374561

Säkerhetsbältet med inbyggd krockkkudde är ännu så länge bara avsett för baksätespassagerare. Se videon längre ner på sidan för studera hela förloppet.


Att krockkuddar snart dyker upp på de flesta ställen i en bil har vi lärt oss. Till och med fotgängare kan skyddas med utvändiga krockkuddar. Men nu är det dags att lära sig något nytt: säkerhetsbälte med inbyggd krockkudde!

Det är Ford Motor Company som utvecklat och patentsökt det nya bältet tillsammans med underleverantören Key Safety Systems i Michigan. En gaspatron vid bältets golvinfästning fyller "bältet" som expanderar till en långsmal kudde. Bältet hålls uppblåst relativt länge för att kunna bibehålla sin funktion vid till exempel en rullning - som kan pågå i flera sekunder.

Bild 374562

Klicka på bilden ovan för att länka till YouTube och Fords film om det nya bältet.


De stora fördelarna med kombinationen krockkudde och säkerhetsbälte är att en större del av kroppen fångar upp kraften. För barn, ungdomar och kortväxta tillkommer fördelen att huvudet fångas upp till viss del, vilket minskar risken för skador på nacken. Bältet är ännu så länge bara avsett för baksätespassagerare.

Ford ska lansera det nya bältet i nästa generation Ford Explorer, som börjar produceras nästa år. Idén med krockkudde och säkerhetsbälte i samma enhet är inte helt ny men Ford tror att man är först ut på marknaden och hoppas att det ska bli ett unikt säkerhetssystem i några år, innan konkurrenterna hinner ikapp. Fords förhoppning är också att tekniken blir relativt billig.

Bild 374563