Winterkorn förblir VW-chef – "i flera år"

Som väntat förlänger VW Group sitt anställningskontrakt med Martin Winterkorn, 63 år. Koncernchefen får därmed sitta kvar ytterligare några år, förmodligen också bortom VW:s pensionsgräns...
Annons

Som väntat förlänger VW Group sitt anställningskontrakt med Martin Winterkorn, 63 år. Koncernchefen får därmed sitta kvar ytterligare några år, förmodligen också bortom VW:s pensionsgräns vid 65 år.

Winterkorn förblir VW-chef - "i flera år"

Det gamla strävsamma paret Ferdinand Piëch (till vänster) och Martin Winterkorn håller VW Group i ett fast grepp. Målsättningen är att passera Toyota senast 2018 och man är på god väg.

Pensionsåldern är ett ständigt pågående samtalsämne och inom bilindustrin tillämpas olika regler. Vissa företag kör med en stenhård åldersgräns där även toppcheferna måste gå i pension, medan andra har en förhandlingsbar nivå – både uppåt och nedåt i ålder.

Volkswagen är ett av de företag som tillämpar 65 år för alla. Billegenden Ferdinand Piëch kom från Audi (och innan dess Porsche) och tillträdde sin tjänst som chef över Volkswagen 1993 när företaget var inne i en djup svacka. En dag innan sin 65-årsdag, 16 april 2002, lämnade Ferdinand Piëch sitt jobb och föregick därmed med gott exempel. Efterträdare blev förre BMW-chefen Bernd Pischetsrieder och han kom till ett välmående företag, dock skulle det snart blåsa hårda vindar runt den nya vd:n när denne försökte reformera Volkswagen och kom i kollisionskurs med det mäktiga bilarbetarfacket.

På hösten 2006 tvingades Bernd Pischetsrieder avgå och ersattes av Audi-chefen Martin Winterkorn. Sedan dess har kurvorna vänt uppåt igen för VW Group och man har år efter år överträffat marknadens tillväxt. Redan under sitt första år som koncernchef deklarerade Martin Winterkorn att företagets tioårsplan var att passera Toyota när det gällde volym, kvalité och förtjänst – alltså senast 2018. Den målsättningen fick många att studsa, men Winterkorn har hittills lyckats i sin strävan.

Framgångar brukar innebära att chefen blir populär (även om våra källor brukar berätta att Winterkorn är en mycket sträng ledare) och därför kommer det inte som en överraskning att VW Group förlänger Martin Winterkorns anställningsavtal. Avtalet löper ut först nästa år men VW brukar omförhandla ett år i förväg för att undvika spekulationer om chefsposten.

Några detaljer om det nya avtalet har inte läckt ut, mer än att det "sträcker sig över flera år." Eftersom Winterkorn är 63 år (född 1947) ser det ut att kunna bli en förlängning som sträcker sig bortom den obligatoriska pensioneringen vid 65, kanske till 2013 eller 2014.

Fler undantag från 65-årsregeln finns dock och Detlef Wittig (född 1942) är ett av dessa. I januari i år fick han ett nytt förordnande som chef över de internationella affärerna och då speciellt partnerskapet med Suzuki. Innan dess var Wittig ansvarig för försäljning och marknadsföring i VW Group.

Annons
Annons
Rulla till toppen