Ferdinand Porsche fyller 75 år

Den närmast legendariska designern Ferdinand Porsche, kallad ”Butzi”, har fyllt 75 år. Han var en i teamet som skapade sportvagnsikonen 911 under 60-talet men trots...
Annons

Den närmast legendariska designern Ferdinand Porsche, kallad ”Butzi”, har fyllt 75 år. Han var en i teamet som skapade sportvagnsikonen 911 under 60-talet men trots den modellens framgångar var det en mindre känd bil som Butzi gillade bäst.

Ferdinand Porsche fyller 75 år

Ferry Porsche tillsammans med sin son Ferdinand Alexander och en Porsche Typ 356 A som nyss anlänt till New York. Bilden är från 1958. KLICKA FÖR STÖRRE

Familjerna Porsche och Piëch firade i helgen en av sina levande legender, Ferdinand Alexande Porsche, som fyllde 75 år. I familjekretsen går han under smeknamnet "Butzi" men för den stora allmänheten är han mera känd under det som också skulle bli firmanamnet: "F.A. Porsche".

Ferdinand Alexander Porsche föddes 11 december 1935 som första barnet till Ferdinand Anton Ernst – kallad "Ferry" – Porsche (1909-1998) och sonson till sin namne och farfar, den legendariska bilkonstruktören Ferdinand Porsche (1875-1951). Därmed föddes FA Porsche rakt in i den tysk-österrikiska bilindustrin och snart skulle det visa sig att äpplet inte heller denna gång hade fallit speciellt långt från päronträdet, som det är brukligt hos familjerna Porsche/Piëch.

Ferdinand Porsche fyller 75 år

Ferdinand Alexander Porsche tillsammans med en modell av racebilen 904 i designstudion i Zell am See. På grund av tidsbrist blev det inga ändringar i 904:ans design innan den skulle homologeras och FA Porsche håller den som en av sina bästa och mest genuina designer. Bilden är från 2004. KLICKA FÖR STÖRRE

Redan som liten visade FA Porsche talang med ritstiftet och även om han själv mer såg sig som konstruktör än som designer skulle den konstnärliga förmågan skapa flera klassiker. Bland annat var det FA Porsches skisser och modeller som bildade grunden till 911:an då han från och med 1962 blev chef över designstudion. Racebilen 904 Carrera GTS är en annan av hans klassiker men i stort sett alla de racebilar som byggdes hos Porsche under 60-talet är skissade med FA:s penna.

FA Porsche jobbade hos Porsche under perioden 1962 till 1972, sedan startade han en egen "Porsche Design Studio" som efter ett drygt år flyttade till Zell am See i Österrike (familjen Porsche kommer från Österrike/Böhmen och FA växte upp där under kriget då familjen ansåg det säkrare).

Idag är "Design FA Porsche" känt i vida kretsar och ett signum på allt från byggnader till armbandsur. Designstudion är en av de mest namnkunniga i världen och ägarna ombildade 2003 företaget till "Porsche Lizenz- und Handelsgesellschaft mbH & Co. KG" för att värna begreppet Porsche Design och dess verksamhet utanför sportbilarna.

På grund av hälsoskäl avslutade FA Porsche sin yrkesverksamma karriär under 2005 men kontakten med sportbilstillverkaren Porsche AG har han aldrig släppt. Idag är "Butzi" hedersordförande i det rådgivande styrelseorganet, en post som ursprungligen skapades till hans pappa Ferry Porsche.

Annons
Annons
Rulla till toppen