Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

Allas vår Fredrik Huldt har kört det mesta och bangar inte för något. Men vad är det värsta han varit med om? Och galnaste? I...
Annons

Allas vår Fredrik Huldt har kört det mesta och bangar inte för något. Men vad är det värsta han varit med om? Och galnaste? I denna underhållande intervju avslöjar han allt. ALLT!

Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

När Fredrik rankar sina favorit-tv-inslag hamnar detta överst. Klicka för att se!

Peter Ternström driver Gran Turismo Events som bland annat arrangerade årets fetaste trackday på Nurburgring och Gran Turismo Classico/Fiat 126p. Under hösten har Peter intervjuat kända och okända bilprofiler på AutoLife.se. En av dem är

Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

Peter Ternström och Fredrik Huldt. Klicka för att läsa fler av Peters intervjuer.

Fredrik Huldt som i denna underhållande intervju avslöjar det mesta om sitt galna jobb. Ett måste för alla Huldt-fans.

Peter Ternström: I våras chockade du motorsverige genom att öppet deklarera att Nurburgring är bättre än heroin. "Vem behöver heroin, när det finns Nürburgring." Du är väldigt modig som vågar erkänna nåt sånt här. Hur vanligt är det med missbruk i motorpressen?

Fredrik Huldt: Alla motorjournalister missbrukar kaffe. Vissa missbrukar gamla pressklipp från 80-talet som de tar med sig in på toaletten. Jävligt obehagligt. Är det nåt som borde förbjudas på redaktionen så är det att ta med sig tidningar in på muggen.

PT: Jag tar med mig min iPad på toa. Hur ser du på det?

FH: Jag är bakteriofob och håller noggrann koll på vilka magasin som fått hänga med på en skitsession. När de kommer ut brukar jag konfrontera dem: "Vad har du gjort med tidningen? Varför har du med den ut?" Mitt eget missbruk begränsar sig till att jag med åren blivit rätt tung adrenalinpundare.

PT: När du väl kom till ringen och Gran Turismo Nürburgring, så började du med att sätta det absolut långsammaste varvet i gruppen. Du kom aldrig fram. Har detta något med ditt missbruk att göra?

FH: Jag fick soppatorsk i Ex-Mühle med vår testbil – Audi RS5.

Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

Ex-Mühle är ett extremt olämpligt ställe att få soppatorsk. Klicka för att se inslaget!

PT: Vad hade du tagit då?

FH: Har du fått soppatorsk i Ex-Mühle någon gång?

PT: Nej, men en gång utanför Östhammar med min moppe.

FH: Vad hade du tagit då?

PT: En genväg.

FH: Genvägar blir ofta senvägar.

PT: Kan du svara på frågan istället?

FH: Bilen var flång ny och knappt inkörd. Den drog sås som Nick Nolte hinkar i sig Jack Daniels.

PT: Ok, nu över till något helt annat – auto motor & sport. Hur länge har du jobbat där?

FH: Jag firar 10 års jubileum nu i februari. Jobbade tidigare med bl.a Bike, Slitz och Magazine Cafe där jag testade sportbilar precis som nu. Gunnar Dackevall plockade mig, med hjälp av Willy Priske, till auto motor & sport. Anställningsintervjun genomfördes i en Porsche 996 Turbo mellan Härnösand och Stockholm. Det blev nog världens snabbaste jobbintervju och jag började en månad senare på auto motor & sport. Vi var väl aldrig under 200 km/h…

PT: Var du aldrig rädd?
FH: Jo, Gunnar skrämde mig lite. Men han är som tur är lika snäll som han är snabb.

PT: Sen började du med webb-tv och blev kändis.

FH: Haha. Mina första TV-inslag var F1-intervjuer som jag gjorde åt TV4 Sporten. Sedan började var det ett tv-program som hette Prestanda med Dackevall och Gry Forsell 2003. Jag var primärt där som redaktör men min oerhörda karisma gav mig en självklar plats i rutan.

Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

Två bilar som Fredrik provkör i kommande avsnitt av Gran Turismo på TV8.

PT: Eh?

FH: Sen gjorde vi Autobahn på Kanal 5. Där jag testade bilar. Finnkampen Motor till TV4 och så fick jag äran att hjälpa till att snacka upp F1-race med Blomman på Viasat. Älskar F1 så det var ett riktigt drömknäck. Webb-tv på auto motor & sport började vi med 2005 ungefär.

PT: Hur lång tid tar det att göra ett webb-tv inslag på 5 minuter?

FH: Bra fråga. Antingen så gör man det på fem minuter, eller så lägger man lite kärlek på det hela. Då kan det ta tre veckor.

PT: Har du någon favorit bland dina inslag?

FH: Favoriten just nu är ett inslag vi spelade in med en 997 GT2 RS för några veckor sedan. Jag tror det är det bästa motor-tv-inslag som spelats in i Sverige by far. Det har världens snabbaste Porsche, höga farter, action och currywurst. (Klicka här för att se inslaget)

PT: Älskar currywurst.

FH: Jag trodde du var en typisk BiFiroll-kille?

PT: Tysk snabb mat när den är som bäst. I den bästa auto motor & sport någonsin, nr 21/2010, är jag gästande skribent och skriver att Wiesmann MF5 GT "…låter som en arg Tyrannosaurus Rex med dåliga barndomsminnen". På annan plats i samma tidning skriver du om Ferrari 599 GTO: "..ljudet för tankarna till en ylande Tyrannosaurus Rex i Jurassic Park". Tycker inte du det är lite dålig stil att stjäla metaforer så skamlöst från mig?

FH: Najs try. Smickrande att du kapar mina jämförelser Peter. Men nu låter ju inte M5-motorn i GT MF5 som en T-Rex. Utan betydligt mer likt en hes Bruce Dickinson som får smisk på stjärten omväxlande av Angelina Jolie och Lemmy från Motörhead med en sliten Chevy Nova-fläktrem.

PT: Vad får du allt ifrån?

FH: Vi har några till riktigt feta provisar på gång. Bl.a inslaget från en helt vanlig dag med Renault i Budapest. Jag skakar fortfarande av adrenalin! Och så körningen av den underbara Ferrari 599 GTO. Världens bästa bilmotor. Sjukt trevlig bil. F1:an går i sista höstavsnittet av Gran Turismo på TV8 och Ferrarin i det första programmet i vårsäsongen. GTO-körningen har för övrigt en ganska skön bonusfeature som jag tyvärr inte får berätta om än. Men det är högljutt, snabbt och rött såklart…

PT: Har du skadat någon dyr bil under inspelning?

FH: Det är väldigt ovanligt att det händer någonting. Jag kör, som du vet, med ett ägg mellan gasfot och gaspedal.

PT: Ägg är extremt hållbara vid belastning på rätt sätt.

Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

En ögonblicksbild på ett av Huldts mindre roliga jobbminnen. Klicka för att se inslaget!

FH: Precis. Men jag råkade som du vet tvåla till en Mercedes SLS AMG på Lunda flygfält. Pinsamt. Anledningen är att TV-kameran lägger på fem kilo bukfetma på alla som är i rutan, likaså skalar den av 100 blås från upplevd fart. Därför måste vi pressa bilarna hårt, annars blir det tråkig TV som ingen vill se och jag får söka nytt jobb.

PT: Vad hände sen?

FH: Extra tragiskt var att det var den sista bilden som skulle tas för dagen. Bara där så borde det hissas varningsflagg. Hela teamet var trötta efter en dags filmning. Jag sa åt Richard Sjösten, Sveriges vassaste actionfotograf, som höll på att placera ut kameror i kurvan, att fotobilen stod för nära. Ungefär 20 meter norr om tangeringspunkten. Så vi flyttade den för säkerhets skull cirka 70 meter och sen körde vi. SLS är en ganska stökig bil att åka på sladd med och jag tappade… Farten var ganska hög och sista fem sekunderna så sitter jag och tittar ut genom sidorutan mot fotobilen som närmar sig i oroväckande hastighet. Kollisionen var ett faktum. Efteråt stegade vi upp osannolika 97 meter sladdspår som slutade i… fotobilen.

PT: Har du några magiska ögonblick att dela med dig från din karriär?

FH: Absolut. Min karriär bestär till stor del av magiska ögonblick. Några är till och med bilrelaterade. Ett av dessa är vårt rekogognosceringsvarv på morgonen under Gran Turismo Nurburgring. Vi gled fram på en tom Nürburgring i 30 blås med glada flaggvakter som vinkade till oss. Priceless. Tack Peter. Du är grym.

PT: Varsågod. Varit med om något livshotande?

FH: Jag har bara en bilbild hemma. Den är från Cafe, 1999. Bilden är tagen på Sardinien utanför Olbia med en Diablo GT, en av 80 tillverkade, som jag knäböjer framför. Dagen efter kraschades den av Lambos förare som demade bilen för en kund. På baksidan av tavlan har jag en bild på bilen efter kraschen, med testföraren fortfarande bakom ratten. Det var världens snabbaste bil 1999 och gjorde 343 km/h. Jag och testföraren hade legat och pungat med den på varvstopp på högsta växeln hela dagen innan det small. Det är min reminder av livets skörhet.

PT: Tungt.

Huldt om skräckupplevelser och galenskaper

Ett av de galnaste upptågen Fredrik deltagit i – Gran Turismo Classico. Klicka för att se inslaget!

FH: Ett annat ögonblick jag brukar drömma mardrömmar om är något du är pappa till. Gran Turismo Classico, ditt sjuka missfoster till event, där vi rejsade 28 stycken exakt lika dåliga Fiat 126p från Poznan till Stockholm. Första dagen, på väg från Poznan till Berlin, på en lång raktsträcka med kraftig sidvind kommer en rejäl kastvind som blåser mig två meter i sidled rakt in i mötande körfält. Precis framför en mötande polsk lastbil. Eftersom den lilla Fiaten har obetydligt bättre krocksäkerhet än en sardinburk så… sket jag på mig av skräck och kämpade för glatta livet att få tillbaka bilen i rätt fil. Vilket jag lyckades med med minsta möjliga marginal. Jag har aldrig varit så rädd i 83 knyck. Ett episkt ögonblick.

PT: Som kändis, blir du ofta igenkänd på stan?

FH: För det mesta är det gasglada snubbar på bensinmackar. Jag har svårt att få tanka ifred. Sen så kommer det fram ett och annat långbent storbystat högdjur med den goda smaken att vara intresserad av bilar. Vad kan vara bättre än att dela dry martini med en yppig dam och snacka långsladd.

PT: Får du ligga mycket?

FH: Självklart. Det mesta av skinnspiken har jag nött bort.

PT: Många tycker att du var snyggare när du hade hästsvans. Varför tog du bort den?

FH: Därför att tjejer gillar kort hår. Metrosexuella killar gillar lite längre.

PT: Får du köa när du ska in på krogen?

FH: Nej, det var länge sedan.

PT: Du får ju resa mycket. Hur många resdagar har du per år?

FH: Törs inte räkna. Men jag får ofta köpa nya underkläder då det är enklare än att få tag på tvättid.

PT: Vilken är roligast, Parissalongen eller Genevesalongen?

FH: Paris som stad har ju några av världens bästa restauranger och jag gillar matlagning och trevliga viner.

PT: Svärmorsdrömmen Fredrik Huldt.

FH: Förutom det är fransmän surfittor hela högen.

PT: Ja.

FH: Men, de kommer inte halvvägs till fotknölarna på Schweizarna. Världens obehagligaste land, trots att Genevesalongen är världens sportbilsmecka. Alla seriösa sportbilsreleaser sker ju i Geneve på våren. Förutom det hade jag mycket hellre åkt till Kazakstan om de haft en motsvarande bilsalong.

PT: Lagar du mycket mat hemma?

FH: Matlagning ger en skön balans från all stress. Att laga bra mat är nästan som ett snabbt varv på ringen. Hundra procent koncentration ger hundra procent njutning. Jag går verkligen in för uppgiften och får tunnelseende. Italiensk och japansk mat är det som lagas mest hemma. Italienarna är helt outstanding på mat. Dock får prosciutto di parma alltid spö av spaniorernas underbara Pata Negra – Jamon Iberico de Bellota.

PT: Det ryktas om att du köpt ny bil?

FH: Yes! Många tror att mitt yrke gör det enklare att välja bil, att kunna knäppa med fingrarna och direkt veta vad som är bäst. Men min urvalsprocess var extremt lång. Jag hade en "kortlista" med 60 bilar att utvärdera. Jag har ju inga barn som jag behöver frakta, jag har ingen konstig utrymmeskrävande hobby, och egentligen inget behov av en bil överhuvudtaget.

PT: Varför köpte du en bil då?

FH: Jag älskar bilar mer än något annat. När känslorna styr köpet får du ett oerhört stort och spretigt utbud att välja mellan. Till slut blev det ändå Porsche 997 S. En av världens bästa bilar.

PT: Grattis. Porsche 997 är en mycket kompetent bil.

FH: Hade inte pengarna varit något ett problem hade det blivit en Ferrari F40 Competizione.

PT: Now we are talking.

FH: Ja, och sjukt opraktisk.

PT: Sådär härligt opraktisk bara en riktig supersportbil är. En underbar julklapp till Fredrik?

FH: Ja, det vore ju inte fel.

PT: Lycka till med allt och vi ser fram mot webb-tv med Porsche 997 GT2 RS.

FH: Tack själv! God Jul!

• Läs fler intervjuer på AutoLife.se

Annons
Annons
Rulla till toppen