När pratade du med din bil senast?

I dagens multimediavärld måste du börja lära dig att prata med din bil, annars kanske musiken tystnar, klimatet blir fel eller internetkontakten upphör. Fords nya...
Annons

I dagens multimediavärld måste du börja lära dig att prata med din bil, annars kanske musiken tystnar, klimatet blir fel eller internetkontakten upphör.

När pratade du med din bil senast?

Fords nya röststyrningssystem klarar 19 språk men tyvärr inte svenska. Men du kan prata japanska, turkiska och italienska med din bil plus en rad andra språk och snällt lyder bilen dina order.

Framtiden är nämligen redan här och några bilmärken har – precis som en del datorer – redan olika funktioner som styrs med röstkommandon. Inget system är hittills så komplett som Fords nya system för röststyrning, kallat SYNC, vilket lanseras i dagarna på bilsalongen i Géneve.

Till att börja med är systemet mycket språkkunnigt, den kan uppfatta kommandon på 19 språk. Systemet klarar olika engelska dialekter, japanska, koreanska, franska, spanska, portugisiska, ryska, tyska, italienska, holländska och turkiska men dessvärre inte svenska eller andra nordiska språk.

På dessa 19 språk klarar systemet att ta emot cirka 10 000 olika order från föraren och utföra dessa. I många fall räcker ett enda kommando. Så kan till exempel föraren ange hela adressen till GPS-systemet på en gång utan att den är uppdelad på stad, postnummer och gata.

Röstkommandon kan också styra klimatanläggningen, ljud- och underhållningsfunktioner, navigering samt inte minst mobila enheter anslutna via Bluetooth eller USB. Föraren behöver bara be mobiltelefonen så ringer den önskat nummer eller hämtar ett SMS och läser upp det.

Via röstkommando kan föraren också göra om sin bil till en rullande router så upp till fem personer i bilen kan dela på en internetuppkoppling för att titta på film, se på Rapport eller spela musik exempelvis via Spotify.

Fords system för röststyrning heter alltså SYNC men frågan är om det inte borde fått heta Jeeves eller Butler. Systemet är alltid redo och betjänar föraren lika kvickt som effektivt utan att ha synpunkter på ordergivningen.
Tack och lov, kanske man ska tillägga, tar SYNC inte över ratten – ännu.

Annons
Annons
Rulla till toppen