Ford återkallar 1,2 miljoner F-150 pickuper

Vid över 200 tillfällen har förare av Fords storsäljare F-150 utsatts för den våldsamma upplevelsen att krockkudden utlöser – utan orsak. Ford tvingas nu återkalla...
Annons

Vid över 200 tillfällen har förare av Fords storsäljare F-150 utsatts för den våldsamma upplevelsen att krockkudden utlöser – utan orsak. Ford tvingas nu återkalla 1,2 miljoner pickuper och totalt berörs 1,5 miljoner fordon.

Ford återkallar 1,2 miljoner F-150 pickuper

Ford F-150 har varit en storsäljare i över 30 år. Därför kan det tyckas lite underligt att Ford utsätter sig för risken att förtroendet för modellen ska naggas i kanten, men nu återkallar man alltså 1,2 miljoner bilar för åtgärder på krockkuddarna.

Under fem månader har Ford stretat emot men när amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration, hotade med en offentlig utfrågning gav man vika. Ford ska nu återkalla 1,2 miljoner bilar i modellserien F-150. Även pickupen Lincoln Mark LT berörs och sammanlagt handlar det om 1,5 miljoner bilar i Nordamerika som ska åtgärdas.

Enligt NHTSA har man fått in nästan 300 rapporter där krockkudden plötsligt utlösts, till synes utan anledning. Nästan 100 personskador har rapporterats men ingen allvarlig olycka har skett. Att krockkudden utlöses utan yttre orsak är inte en helt ovanlig anmälan hos NHTSA men man säger att under de drygt 30 år som tekniken funnits allmänt på personbilar så har man aldrig upplevt en enskild bilmodell med så många anmälningar.

Problemet är inte nytt och redan 2006 återkallade Ford 250.000 bilar. Felet på krockkuddarna och risken för att systemet utlöser föregås av att varningslampan tänds. Men eftersom många handlare och de flesta förare är omedvetna om riskerna har de kört vidare i väntan på nästa servicetillfälle. Kostnaden för varje bil är relativt låg, 150 dollar, men eftersom det rör sig om så många fordon blir åtgärden ändå en dyrbar affär för Ford.

Annons
Annons
Rulla till toppen