OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

Kombimodellen av nya Audi A6 får stort bagageutrymme och sensorstyrd öppning av bakluckan. Förbrukningen har sänkts rejält – och dessutom lanseras en ny monsterdiesel med...
Annons

Kombimodellen av nya Audi A6 får stort bagageutrymme och sensorstyrd öppning av bakluckan. Förbrukningen har sänkts rejält – och dessutom lanseras en ny monsterdiesel med 313 hk!


Designmässigt skiljer inte mycket mellan de illustrationer vi sett innan avtäckningen av nya Audi A6 Avant och den produktionsfärdiga versionen. Audi bjuder inte på några större överraskningar, men lättviktstekniken och informationssystemen hänger med från sedanmodellen. Det innebär bland annat Bang & Olufsen-ljudsystem, 3G-uppkoppling och lättviktschassi i kompositmaterial.

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

Hur står sig lastvolymen i Audi A6 Avant mot konkurrenterna? Klicka för att se tabellen i läsbart format.

Det är förstås i bagageutrymmet skillnaden märks. Bagagevolymen är 565 liter under insynsskyddet, och 1.680 liter med nedfällt baksäte. Surrningsöglor, väskkrokar, dubbelt lastgolv, ett smutståligt fack och takrails är standard. Som tillval finns bland annat genomlastningslucka och elektriskt öppningsbar baklucka. En tabell med bagagevolym och mått för Audi A6 Avant och konkurrenterna finns att läsa här.

För första gången i en Audi finns elbakluckan med geststyrd kontroll: luckan öppnas med en speciell fotrörelse under bakluckan. Systemet gjorde debut i sjunde generationen Volkswagen Passat, där det kallas Easy Open. Med BE-kort ska dragvikten vara 2.100 kg.

En femtedel av karossen består av aluminium, och vikten har minskats med upp till 70 kg jämfört med föregångaren. Differentialen är numera placerad framför kopplingen eller momentomvandlaren. På så sätt kunde framaxeln flyttas fram med 71 millimeter – något som märks både i längre hjulbas, och därmed bättre innerutrymmen, och i en jämnare viktfördelning.

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

Interiören bjuder på en hel del trevliga tillval, som internetuppkoppling med WiFi-hotspot och touchpad-inmatning till MMI-systemet. KLICKA FÖR STÖRRE

Instegsmodellen får 2,0 TDI-motorn på 177 hk och 380 Nm. Med 6-växlad manuell låda förbrukar den 5 l/100 km och koldioxidutsläppet blir 132 gram per kilometer.

Den större V6-dieseln på 3,0 liter finns nu i tre varianter: 204 hk och 400 Nm, 245 hk och 500 Nm samt en helt ny toppmodell i dieselsortimentet med 313 hk och ännu okänt vridmoment.

Sportdieselns närmaste konkurrent blir BMW 535d. Tack vare dubbla turbo som laddar med 3,2 bars laddtryck (absolut tryck) tar 0-100 km/h 5,4 sekunder och toppfarten är elektorniskt begränsad till 250 km/h. Eftersom varken Multitronic- eller S-troniclådorna klarar av vridmomentet i den nya 3,0-litersdieseln med 313 hk erbjuder Audi en 8-växlad konventionell automatlåda.

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

Bakluckan kan öppnas genom att man viftar med foten under själva bilen. Systemet introducerades i Volkswagen Passat. KLICKA FÖR STÖRRE

På bensinsidan hittar vi 2,8 FSI med 204 hk och 3,0 TFSI med 300 hk. Vi kan förmodligen vänta oss en mindre turboladdad bensinmotor senare. Tjänstebilsförarna har förstås en biogasmotor på önskelistan men någon sådan finns det inga uppgifter om – ännu, ska vi kanske säga.

Alla motoralternativ i Audi A6 Avant får Audi Drive Select som standard, där chassit, växellådan och assistanssystemen kan ställas in i fyra lägen: Comfort, Auto, Dynamic och Individual. Ett Effeciency-läge som fokuserar på låg bränsleförbrukning blir också tillgängligt. Framhjulsdrivna varianter får elektronisk diffbroms inbyggt i ESP-systemet. Som tillval finns bland annat luftfjädring och S-linepaketets sportchassi.

Nya Audi A6 Avant finns hos svenska återförsäljare i slutet av sommaren. Förförsäljningen har redan startat och priserna börjar på 354.000 kronor för 2,0 TDI 177 hk. Den svenskspråkiga pressreleasen för Audi A6 Avant kan du ladda hem som pdf-dokument genom att klicka på länken.

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

Utseendet är mycket likt de datorillustrationer vi tidigare sett av A6 Avant. Från start erbjuds sex motoralternativ. KLICKA FÖR STÖRRE

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

OFFICIELL: Här är nya Audi A6 Avant!

Annons
Annons
Rulla till toppen