OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

Aston Martin fortsätter sitt samarbete med italienska Zagato och tar fram en läcker V12-värsting. Den ställer upp i Nürburgring 24-timmars i juni och gatversionen produceras...
Annons

Aston Martin fortsätter sitt samarbete med italienska Zagato och tar fram en läcker V12-värsting. Den ställer upp i Nürburgring 24-timmars i juni och gatversionen produceras i begränsad upplaga.

OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

Designen är mer uttalat muskulös än i de ”klenare” syskonen i Aston Martins Vantage-familj. KLICKA FÖR STÖRRE

Arbetet med nya Aston Martin V12 Zagato tog fart 2010, och ett antal skisser med designförslag togs fram. Tidigare i maj bjöd Aston Martin på den första smygtitten, och nu är bilen helt officiell.

Aston Martin V12 Zagato baseras på V12 Vantage-modellen med 517 hk och 570 Nm. Premiärvisningen sker på lyxbilsutställningen Villa D'Este Concours vid Comosjön i norra Italien. Aluminiumkarossen är handbyggd – bara en av framskärmarna består av sju separata delar aluminiumplåt, som svetsas och rullas manuellt. Taket, med de "dubbla bubblorna", består av fem aluminiumdelar.

OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

Vi vet inga närmare tekniska detaljer om V12 Zagato, men efter premiären borde Aston Martin avslöja fler specifikationer. KLICKA FÖR STÖRRE

Samarbetet mellan Aston Martin och Zagato tog fart för 50 år sedan. Dagens V12 Zagato ska ses som en modern tolkning av den klassiska DB4GT Zagato.
"Zagatos designspråk är ett perfekt komplement till vår design och vår tekniska expertis. Efter att våra varumärken kopplats till varandra i 50 år har samarbetet resulterat i några av världens mest ikoniska bilar", säger Aston Martins vd Ulrich Bez.

"Uppgiften för oss har varit att skapa ett koncept som är en naturlig uppföljare till dessa klassiska föregångare. Vi matchar teknologin från idag med traditionella kunskaper för att skapa en exklusiv sportbil", fortsätter Ulrich Bez, som också avslöjar att en liten upplaga gatlegala exemplar ska tillverkas.

OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

Från baksidan syns takets ”dubbla bubblor” tydligt. KLICKA FÖR STÖRRE

Standardversionen av Aston Martin V12 Vantage började tävla 2009, och vann en klasseger på Nürburgrings 24-timmars. V12 Zagato begår sin racepremiär på ADAC ACAS H&R-Cup på Nürburgring den 28 maj, och tävlar sedan i 24-timmars på Nürburgring den 25-26 juni. För sjätte året i rad leds Aston Martins raceteam av Ulrich Bez i egen hög person.

Den publika premiären äger rum den 21 maj på lyxbilsutställningen Concorso d'Eleganza Villa d'Este i norra Italien.

OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

OFFICIELL: Nya Aston Martin V12 Zagato

Annons
Annons
Rulla till toppen