Nu serietillverkas Volvo C30 Electric

Volvos batteridrivna C30 Electric har nu lämnat utvecklingsstadiet. De första leveranserna till leasingkunder såsom företag, myndigheter och politiska organisationer kommer att ske direkt efter sommaren....
Annons

Volvos batteridrivna C30 Electric har nu lämnat utvecklingsstadiet. De första leveranserna till leasingkunder såsom företag, myndigheter och politiska organisationer kommer att ske direkt efter sommaren.

Nu serietillverkas Volvo C30 Electric

Volvo C30 Electric har nu börjat seriebyggas och ska levereras till leasingkunder efter sommaren. 250 bilar ska tillverkas i en första serie.

Volvo C30 Electric kommer att tillverkas och levereras till leasingkunder runt om i Europa, bland annat i Sverige, Belgien, Holland och Norge.

Sedan hösten 2010 har en testflotta på cirka 50 bilar varit i drift, i huvudsak internt inom Volvo Personvagnar. En Volvo C30 Electric har också ingått projektet ”One Tonne Life” där en familj under ett halvår ska leva så klimatsmart som möjligt.

Fram till slutet av 2012 planerar Volvo att bygga cirka 250 bilar – eventuellt fler om intresset från marknaden är större.

Nu serietillverkas Volvo C30 Electric

Hela bilen tillverkas utan elmotor i Belgien, men för viktbalansens skull under bygget på monteringsbandet monteras en bensinmotorattrapp. Den tas sedan bort innan bilen fraktas till Göteborg för montering av den elekriska drivlinan.

Volvo C30 Electric tillverkas på den ordinarie produktionslinjen i fabriken i Gent och transporteras till Göteborg för montering av elmotor, batterier och övrig elektronik som är speciell för den elektriska drivlinan. Batterierna placeras dels i utrymmet för bensintanken, dels i kardantunneln i bilens mitt. Det gör att bagageutrymmet lämnas orört.

Nu serietillverkas Volvo C30 Electric

I Göteborg monteras elmotorn med styrelektronik in i det vanliga motorrummet på C30.

Batteripaketet laddas upp med vanlig hushållsström. Att ladda batteriet fullt tar sju timmar timmar. Räckvidden uppges till cirka 150 kilometer per laddning. Toppfarten är 130 km/h och accelerationen 0-50 km/h är fyra sekunder.

Projektet med Volvo C30 Electric ingår som en del av Volvo Personvagnars elektrifieringsstrategi för de närmaste åren. Elbilen har enligt Volvo väckt stor internationell uppmärksamhet.

Annons
Annons
Rulla till toppen