Le Mans 24h-bloggen: Dubbel pole för Audi

Audi har brutit kvalförbannelsen med sin R18 som nu har samma snabbhet som Peugeot 908. Kan dubbel pole även bli vinst? Följ auto motor &...
Annons

Audi har brutit kvalförbannelsen med sin R18 som nu har samma snabbhet som Peugeot 908. Kan dubbel pole även bli vinst? Följ auto motor & sports live-rapportering genom Fredrik Huldt och Per Hammarsjö i Le Mans-bloggen.

Le Mans 24h-bloggen: Dubbel pole för Audi

Le Mans-legenden Tom Kristensens bil som han delar med Rinaldo Capello och Alan McNish. Bild: LAT

Det var stor dramatik under gårdagkvällens kval för 24-timmars racet på Le Mans. Som vanligt stod det mellan Audi och Peugeot där fransmännens heder stod på spel efter den nesliga förlusten förra året då fyra Peugeot stod längst fram men när bilarna gick sönder en och en kunde Audi defilera i mål som etta, två och trea. Länge såg det ut som hemmasonen Stéphane Sarrazin hade pole som i en ask när Marcel Fassler satte Audi #2 överst i resultatlistan med en tid som var 195 tusendelar bättre.

Le Mans 24h-bloggen: Dubbel pole för Audi

Peugeots varvtider är inte längre så överlägsna. Bild: LAT

Under den sista kvalperioden var Audi ute tidigt och fick några fria varv där Benoit Treluyer satte 3.25.738 i bil #2 tätt följd av sin teamkompis i Audi #1 på 3.25.799. Peugeot har för första gången sedan 2008 inte lyckats knipa pole och satte 3.26.010 som bästa tid med bil #9 och Simon Pagenaud som förare. Allt eftersom klockan tickade mot sitt slut av kvalperioden blev trafiken på banan allt mer intensiv och många bra försök fastnade bakom långsammare bilar. Under de sista skälvande sekunderna lyckades åttafaldige mästaren

Le Mans 24h-bloggen: Dubbel pole för Audi

Följ Huldt och Hammarsjös Le Mans-blogg här!

Tom Kristensen spinna av vid Tertre Rouge i Audi #3 på sitt dittills snabbaste varv och fick nöja sig med en femteplats på gridden.
I LMP2 är det en Signatech Oreca-Nissan som har bästa tid på 3.41.458 och i GTE Pro var det BMWs WTCC-förare Augusto Farfus som gav teamets M3 en förstaplats i klassen på 3.57.592.
I GTE Am-klassen är det en AF Corse Ferrari 458 som tagit sig in före några av de sista GTE Pro-bilarna på 4.01.282.
Bäste, och enda, svensk är Niclas Jönsson som kör för Krohn Racing i en Ferrari F430 GTE. De kvalade in på tiden 4.05.211, en sjundeplats i GTE Am.

FÖLJ VÅR LE-MANS-BLOGG (kommer igång under fredag em)
Auto Motor & Sports Fredrik Huldt och Per Hammarsjö befinner sig på plats och kommer rapportera live i Le Mans-bloggen. Följ deras upptåg genom att klicka här.

• Se hela startlistan nedan.

Annons
Annons
Rulla till toppen