Renault uppdaterar Twingo

På Frankfurtsalongen visas en ansiktslyft Renault Twingo upp. Nu har den första officiella bilden släppts – och dessutom vet vi fler detaljer om en helt ny generation Twingo, som utvecklas tillsammans med Smart.

Renault Twingo uppdateras framför allt designmässigt. Den faceliftade versionen visas upp på IAA i höst.

Andra generationen Renault Twingo lanserades 2007, och nu är det dags för en uppdatering. Renault har bara släppt en bild på uppfräschade Twingo. Där kan vi se att fronten designats om en aning med annorlunda luftinsläpp, nya strålkastare och en större Renaultlogotyp. Motormässigt förväntas inga större skillnader jämfört med dagens Twingo.

Förmodligen vet vi fler detaljer om faceliftade Renault Twingo i höst, när den visas upp på Frankfurtsalongen.

En helt ny Renault Twingo lanseras 2013. Illustration: Schulte Design.

En helt ny generation Renault Twingo förväntas göra sin debut 2013. Tidigare rapporterade vi om att bilen utvecklas i samarbete med Smart, och att nästa Smart Fortwo och Renault Twingo blir samma bil.

Nu verkar det istället som att Dailmer (där Smart ingår) och Renault samarbetar enbart när det gäller motorer och plattform – i övrigt sker inget samarbete företagen emellan. Modellerna kommer skilja sig åt betydligt mer än exempelvis trion Toyota Aygo, Citroën C1 och Peugeot 107, som delar mycket mer än plattform och motorer.

Branschtidningen Automobilwoche rapporterar dessutom att både Renault Twingo och nästa Smart Fortwo blir bakhjulsdrivna. För Smart är det extremt viktigt att nästa Fortwo blir lönsam, och därför delas vissa kostnader med Renault. Modellerna kommer alltså inte bli särskilt lika varandra designmässigt, men dela en del teknik. Motormässigt hamnar både tre- och fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer i båda bilarna tillsammans med en nyutvecklad dubbelkopplingslåda.

Jag köper hellre en Smart Fortwo än en Renault Twingo.
25
94