Läckta bilder på nya Mercedes B-klass

Nu dröjer det inte länge förrän B-klassen är helt officiell – den ska visas upp på Frankfurtsalongen i september. Men nu har de första interiörbilderna läckt ut på nätet, och vi har de första faktauppgifterna.

Många detaljer hämtas från större Mercedesmodeller, men intrycket är lite mjukare och rundare.

Vi vet ännu inte om det är en Mercedesanställd som läckt bilderna eller om Mercedes planerat att "läcka ut" bilderna på nätet för att väcka uppmärksamhet. Men här är i alla fall de första interiörbilderna på Mercedes konkurrent till Ford C-Max.

Som vi kan se på bilderna hämtas mycket designinspiration från C-klassen och CLS. En "vanlig" växelspak saknas, så automatversionerna verkar få rattväxelspak. En ny 7-växlad dubbelkopplingslåda (7G-DCT) blir tillval, och den förväntas senare hamna även i andra delar av modellprogrammet – först i C-klassen och nya A-klassen.

Nya B-klassen blir lägre än sin föregångare för att minska luftmotståndet. Med tillvalet "Eco Technology Package" ska luftmotståndet minskas till samma låga nivå som för E-klass Coupé.

Mer detaljerat än så här vill inte Mercedes beskriva exteriören av nya B-klassen. Men i höst visas den produktionsfärdiga bilen upp på Frankfurtsalongen.

Mercedes infotainmentsystem Comand hamnar högst upp på mittkonsolen. Ny treekrad ratt är en annan nyhet mot föregångaren. Radarbaserat antikollisionssystem och adaptivt bromssystem blir standard – och det är B-klassen ensam om i sin klass. Precis som i Volvos City Safety-system upptäcker systemet om en krock är oundviklig och bromsar bilen ned till stillastående.

Aerodynamikpaketet sänker luftmotståndet.

Andra tillval som hämtas från större Mercedesmodeller är adaptiva strålkastare, döda vinkeln-assistent, filhållningsassistent, skyltigenkänning, start-i-backe-hjälp, röststyrning, backkamera, adaptiv farthållare och Pre Safe-systemet som automatiskt drar åt bälten, fäller upp stolarna samt stänger sidorutorna och takluckan för att minska krockvåldet vid en kollision.

För första gången planerar Mercedes att sälja B-klassen även i USA. Alla motorer har turbo och vid lanseringen erbjuds två bensinmotorer (1,6 liter/122 hk, och 2,0 liter/156 hk) samt en dieselmotor (med två effektuttag: 109 respektive 136 hk).

Efter den publika premiären på bilsalongen i Frankfurt finns B-klassen hos återförsäljarna i november. Ännu finns inga uppgifter om en framtida AMG-version av B-klassen.

Mercedes B-klass vinner lätt över Ford C-Max.
493
40