Skoda Octavia RS kör 325 km/h på Bonneville

Brittiska Skodahandlare jagar just nu höghastighetsrekord i Bonneville, USA. Målet att passera 200 mph är uppnått när man körde 325 km/h i saltöknen med sin 500 hk starka Octavia RS. Nu jagar man klassrekordet som är 216 mph.

Skoda Octavia RS Bonneville 200 mph

Så här strålande glada blev det brittiska teamet när man uppnådde sitt första delmål, att komma över 200 mph. Bilen kördes av journalisten Richard Meaden, i mitten.

Den släta, långsträckta och mycket speciella saltöknen i Bonneville, Utah i USA, har lockat motorentusiaster länge. Det första hastighetsrekordet sattes faktiskt redan 1914 och den mytomspunna platsen har gett namn till både motorcyklar (Triumph) och bilar (Pontiac). Bonneville har också använts som miljö för många filmer och de som inte sett "The Worlds Fastest Indian" med Anthony Hopkins har en upplevelse framför sig.

Hastighetsrekorden är många och de är uppdelade på otaliga klasser för både motorcyklar och bilar. Mest uppmärksammad är förmodligen den jetdrivna "ThrustSSC" som håller rekordet för rullande markfordon på 1.228 km/h.

Skoda Octavia RS Bonneville 200 mph

Den stora siffran på sidan av Octavian symboliserar de tio år som RS-modellen funnits, den började säljas 2001. Förutom trimmad motor har Octavian full bur, brandsläckare och alla andra säkerhetsdetaljer som reglementet kräver.

Riktigt så fort som ThrustSSC har inte bilen på bilderna kört. Men den relativt orörda Skoda Octavia RS har faktiskt redan uppnått sitt delmål på Bonneville och det är att passera den magiska 200-gränsen. Eftersom vi är i USA är det miles-per-hour, mph, som räknas och det blir omräknat 321,8 km/h. Redan första körningen uppmättes 195,7 mph och vid sjätte försöket sattes den officiella, genomsnittliga hastigheten till 202,15 mph – 325,26 km/h.

Octavian har byggts i Storbritannien, Milton Keynes, och är alltså relativt orörd. Höjden har sänkts 80 millimeter och en hjälpram har byggts i fronten för att härbärgera en stor laddluftkylare till den 2,0 liter stora turbofyran. Med racingbränsle och över två bars turbotryck ger motorn en bit över 500 hk.

Klassrekordet ligger på 216 mph och det brittiska teamet ska nu försöka uppnå även detta mål innan "Speedweek 2011" är över i Bonneville. Rekordförsöken pågår fram till och med 19 augusti.

Skoda Octavia RS Bonneville 200 mph
Jag tror att teamet bakom Octavian lyckas och kör över 216 mph i saltöknen.
173
186